Flygbild
Foto
Fotograf: Bladh, Oscar (1895-1973). Stadsmuseet i Stockholm

Flygbild över Hötorgscity mot norr

Mitt i bilden syns de fem Hötorgshusen, alla är inte färdigbyggda. Året är 1961 och längst ner ser man att Sergels torg inte har börjat anläggas.

I början av 1960-talet sen fanns ingenting på den plats som heter Sergels torg idag. Där fanns bara sten och grus och grävmaskiner. Tidigare låg kvarter med hus där, men de som planerade Stockholm hade länge velat dra Sveavägen hela vägen hit. Sedan 1920-talet slutade Sveavägen vid Konserhuset ungefär.

När Normalmsregleringen och byggandet av tunnelbanenätet påbörjats presenterades planerna som skulle bli Sergels torg. Idén hade funnits sen 1920-talet men först på 50-talet tog projektet fart på allvar. 1967 var Sergels torg klart och sju år senare invigdes Kulturhuset.

För 70 år sedan såg det centrala Stockholm helt annorlunda ut. Staden förändrades i samband med den så kallade Norrmalmsregleringen som inleddes på 1950-talet. Många äldre byggnader revs och nya moderna byggdes. De gamla Klarakvarteren där många journalister, författare och konstnärer arbetat ersattes av Stockholm city, en stadsdel fylld av banker, kontor och affärer.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad