Omslagsbild Svunna dagar
Litteraturtips
Författare: Edholm, Erik af (1817-1897). Stockholms stadsbibliotek

Svunna dagar : ur förste hovmarskalken Erik af Edholms dagböcker : tidsbilder från 1800-talet. Upplevelser under Karl XIV Johans och Oskar I:s tid / utgivna av hans son

Följ med till 1800-talets Stockholm genom livfulla dagboksanteckningar!

Erik af Edholm, född 1817, var en svensk officer, hovmarskalk och teaterdirektör. Under hela sitt liv skrev han dagbok. De första anteckningarna görs redan 1825 och från 1840-talet blir de regelbundna och mycket utförliga. Sonen, som också hette Erik, gav ut och kommenterade dagböckerna på 1940-talet. Tack vare det har vi en guldgruva att gräva i för att förstå livet i huvudstaden på 1800-talet, åtminstone hur det var att leva i en välbärgad familj. Dagboksskrivaren Eriks far, som också hette Erik, var kungens livmedikus, privata läkare.

I dagböckerna skriver Erik af Edholm både om sitt eget liv och tidens viktiga händelser. Han är en mycket social person och speciellt i ungdomen är han på otaliga fester. Ofta har han minst en aktivitet per dag, till exempel fest, bal, konsert eller teaterbesök. Han berättar levande om allt som händer på tillställningarna, hur det ser ut i lokalen, vilka personer han träffar, hur de uppför sig och hur de är klädda. Det ger en spännande inblick i den tidens ideal vad gäller inredning och mode. Det speglar också tankesätt och syn på bland annat umgänget mellan män och kvinnor. Ofta nämner han olika damer. Så här skriver han om Edla von Stahl och ett besök i familjens hem vid Djurgårdsbron:

   Äntligen ett tillfälle att träffas utan att ha kasernvakten som vittne! Deras trädgård är liten med särdeles vacker med ett lusthus invid sjön. ”Ma belle” är i en klädning av skotskt tyg som klär henne underbart, en vit spets på huvudet gör sig mycket fördelaktigt till hennes rosenskära och liljevita hy. Alla mottaga mig ytterst vänligt och jag börjar nästan att ångra mig, att jag gått för långt vid mina 32 år. Emellertid ler ”ma belle” emot mig så, att det kunde smälta en sten, och hon berättar för mig i detalj alla gånger hon sett mig, innan jag blev presenterad för henne. Vi gå in i huset och hon visa mig alla rummen inclusive sitt eget. Det är et utsökt smakfullt hem. Hon är helt enkelt en förtjusande vacker 18-åring, sprudlande glad och kvick. Då jag går kl. ½ 9, följa mig damerna till grinden.

Kontrasten är stor mot beskrivningen av Marsoroligheterna 1848, då huvudstaden skakades av våldsamma kravaller med stenkastning och misshandel. Många invånare levde i fattigdom och var hårt drabbade av arbetslöshet. De krav som framfördes handlade bland annat om importtullar och införande av republik. Kung Oskar I försökte personligen stoppa kravallerna men då detta misslyckades gav han order om att skjuta skarpt mot folkmassan. En av de militärer som deltog var Erik af Edholm. Han ger sin bild av händelserna:

   Vi ha på nytt kallats till casern och i skymningen går bataljonen upp till slottet, der den uppställes på linje framför Vestra hvalfvet. Det är ett förskräckligt väsen i Kyrkbrinken och det dröjer icke länge förrän Robsons division, der jag för 7:de plutonen, beordras marschera dit. Vi formerade sluten colonn med min pluton i teten och ryckte fram till Trångsund, der General Lefrén, som förde befälet öfver alla trupperna, befallt oss att göra anfall med bajonetten. Massorna kasta sig undan åt gränderna och vi hafva knappast passerat Prestgatan, förrän ett regn av stenar faller öfver våra hufvuden. Trenne man af min pluton skadades, deraf en Nyman som man tror dödligt. Det påstås äfven att man skjutit från fönstren. N:o 6 Holmgren, som stod bakom oss, fick en kula genom foten. Emedlertid gjorde vi halt nära Vesterlånggatan, der eld commenderades!

Svunna dagar. Upplevelser under Karl XIV Johans och Oskar I:s tid är den först delen av de tryckta dagboksanteckningarna. Den andra delen är Carl XV:s tid och den tredje Mot seklets slut. I den sista delen finns ett utförligt personregister till alla tre delarna. Varje kapitel innehåller minst en illustration. 288 sidor.

Förord
Beskrifning om En In och Utrikes Resa år 1824
Några minnen från de tidigare ungdomsåren:
   Jubelfest i Uppsala
   En kunglig barnbal 1831
   En färd å Göta kanal 1837
   Några dagar i Wien september 1840
Garnisons- och societetsliv i Stockholm vintern 1840
Några balkvällar och litet romantik i Stockholm vintern 1843
Glimtar från en utrikes resa för hundra år sedan:
   Ett besök i Fritz von Dardels föräldrahem 1843
   En resa Paris-London 1844
   Tvenne brev om Karl XIV Johans sista sjukdom
Några anteckningar under Oskar I:s tidigare regeringsår:
   Sommaren och hösten 1844
   Några militärövningar 1845
   Ett herrgårdsbröllop och en statyavtäckning 1846
Säsongen i Stockholm vintern-våren 1847
Marsoroligheterna i Stockholm 1848
Krigsberedskap under dansk-tyska kriget 1848:
   Förberedelser
   Färden till Skåne och Danmark
   I cantonerings-quarter på Fyen
   Återfärden till Skåne och Stockholm
Några dagar av en gardeslöjtnants liv 1849:
   Marsvinterdagar
   Sommarläger på Ladugårdsgärdet
   Månskensdrömmar på eftersommaren
Kronprinsbröllop och Stenhammarbesök 1850
Sommardagar på Freskati 1851
Glädje och sorger 1852-53
En västkustsejour och Norgeresa 1854
Militär och politiker:
   Militären och novembertraktaten 1855
   Tvenne militärbröllop våren 1856
   Från ståndsriksdagen 1856-58
Adjutanttjänst hos Konung Oskar I:
   Första vakten juni 1857
   Andra vakten februari 1858
   Tredje vakten december 1858
Tjänstgöring med beväringen 1858
En utrikes resa 1858:
   Genom Tyskland och Schweiz
   I Frankrike
   I Belgien och Holland
Från Oskar I:s sista år 1859
Tablå över författarens familj och en del anhöriga
Förteckning över illustrationer




Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad