Ritning i tusch på gulnat papper som visar Stadshusets fasad mot öster, mot Klara Mälarstrand.
Ritning
Arkitekt: Borgström, Birger (1890-1964). Stockholms stadsarkiv

Uppmätningsritningar Stockholms stadshus 1923 (samlingspost, 18 ritningar)

Detta är en samlingspost med 18 uppmätningsritningar av det färdigbyggda Stadshuset. Serien dokumenterar situationsplan, planer över de olika våningarna, sektioner och fasader. Ritningarna är inte daterade eller signerade, men ska ha utförts av arkitekt Birger Borgström 1923.

Du öppnar ritningarna under Dokument, välj "Visa fler" för att få fram samtliga bifogade filer. 

Varje ritning finns också som en egen post i högupplöst format, se länkar under "Mer i Stockholmskällan". Högre upplösning innebär att du kan förstora detaljer eller skriva ut i bättre kvalitet. Till de enskilda posterna finns även en kort beskrivning av vad respektive ritning visar.

Om bygget och ritningsarkivet

Ragnar Östberg var ansvarig arkitekt för Stockholms stadshus, som uppfördes åren 1912-1923. Beslutet att bygga Stadshuset i kvarteret Eldkvarnen togs 1911. Det första spadtaget gjordes 1912 och arbetet med att rita byggnaden pågick sedan parallellt med byggandet. Stadshuset invigdes midsommarafton den 23 juni 1923, på 400-årsdagen av Gustav Vasas intåg i Stockholm.

Ritningsarkivet från bygget av Stadshuset innehåller över 7000 ritningar och skisser. Ritningarna behandlar allt från byggnadens exteriör och trädgård till interiör med inredning, möbler och konstnärlig utsmyckning. I arkivet finns möjlighet att följa projektet från idé till genomförande – med start i rådhusförslag 1902 fram till 1923 års uppmätningsritningar över det färdigbyggda Stadshuset. Ritningarna ingår i Stadshusnämndens arkiv och förvaras på Stadsarkivet.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad