Färglagd ritning i tusch och akvarell som visar fasad på gult papper
Ritning
Arkitekt: Östberg, Ragnar (1866-1945). Stockholms stadsarkiv

Ragnar Östbergs förslag till Rådhus från 1902 (samlingspost 10 ritningar)

Skissritning till Rådhus för Stockholms stad å Eldkvarnstomten Kungsholmen. (Handtverkaregatan.). Ragnar Östberg 1902.

Ritningar med förslag till rådhus av Ragnar Östberg 1902. Det tänkta rådhuset skulle ligga på den plats där Stadshuset senare byggdes, på Hantverkargatan i kvarteret Eldkvarnen. Serien innehåller tio översiktsritningar med situationsplan, planer över de olika våningarna, sektioner, fasader och perspektivskiss.

Ragnar Östbergs rådhus blev aldrig verklighet. Efter flera turer beslutades 1908 att istället bygga ett stadshus på Hantverkargatan och ett rådhus på Scheelegatan (i kvarteret Fruktkorgen). Ragnar Östberg blev ansvarig arkitekt för Stadshuset och Carl Westman för Rådhuset.

Du öppnar ritningarna under Dokument, välj "Visa fler" för att få fram samtliga bifogade filer. Under "Mer i Stockholmskällan" finns även länkar till tio enskilda poster för ritningarna, med bildfiler i högre upplösning (300 dpi).

Lång process och stort ritningsarkiv

Det definitiva beslutet att börja bygga Stadshuset i kvarteret Eldkvarnen togs 1911. Flera år före beslutet hade Ragnar Östberg gjort olika förslag till rådhus, och sedan till stadshus, på platsen. Rådhusritningarna från 1902 och Östbergs tävlingsförlag till Rådhus "Mälardrott" från 1905 är sådana exempel.

Rådhusförlaget ingår i Stadshusnämndens arkiv, tillsammans med över 7000 ritningar och skisser från bygget av Stockholms stadshus. Stadshuset uppfördes mellan 1912-1923 och arbetet med att rita byggnaden pågick parallellt med byggandet. I arkivet finns möjlighet att följa projektet från idé till genomförande – med start i rådhusförslaget från 1902 fram till 1923 års uppmätningsritningar över det färdigbyggda Stadshuset. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad