Ritning i stort format av stadshuset, plan av våning 2 trappor, i tusch på gulnat papper
Ritning
Arkitekt: Borgström, Birger (1890-1964). Stockholms stadsarkiv

Ritning "Stockholms stadshus. Plan av våningen 2 tr." (uppmätningsritning 1923)

Ritningen ingår i en serie uppmätningsritningar av det färdigbyggda Stadshuset 1923. Här visas plan av andra våningen (två trappor upp).

Serien innehåller arton ritningar som dokumenterar situationsplan, planer över de olika våningarna, sektioner och fasader. Ritningarna är inte daterade eller signerade, men ska ha utförts av arkitekt Birger Borgström 1923, på uppdrag av Stadshusnämnden. Under ”Mer i Stockholmskällan” finns länkar till övriga ritningar i serien.

Om bygget och ritningsarkivet

Ragnar Östberg var ansvarig arkitekt för Stockholms stadshus, som uppfördes åren 1912-1923. Beslutet att bygga Stadshuset i kvarteret Eldkvarnen togs 1911. Det första spadtaget gjordes 1912 och arbetet med att rita byggnaden pågick sedan parallellt med byggandet. Stadshuset invigdes midsommarafton den 23 juni 1923, på 400-årsdagen av Gustav Vasas intåg i Stockholm.

Ritningsarkivet från bygget av Stadshuset innehåller över 7000 ritningar och skisser. Ritningarna behandlar allt från byggnadens exteriör och trädgård till interiör med inredning, möbler och konstnärlig utsmyckning. I arkivet finns möjlighet att följa projektet från idé till genomförande – med start i rådhusförslag 1902 fram till 1923 års uppmätningsritningar över det färdigbyggda Stadshuset. Ritningarna ingår i Stadshusnämndens arkiv och förvaras på Stadsarkivet.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad