Reseberättelse fån "lappmarken"
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Reseberättelse från ”lappmarken” 1937

I reseberättelsen kan vi läsa om intryck och upplevelser som börjar med en tågresa från Stockholm till Arvidsjaur där ett stort landsmöte för samer besöktes, den så kallade ”lappriksdagen”. Därefter gick resan vidare till Arjeplog med bland annat besök i så kallade arbetsstugor för barn.

Om landsmötet kan man till exempel läsa att:

”Dagens förhandlingar började alltid med föredrag av ordföranden i någon av lapparnes livsfrågor – renbetes –nomad-och skolfrågorna,- vilka efter lunch grundligt diskuterades […]. Första dagen gavs en oerhört intressant historik av lapparnes liv genom tiderna, en hart när otrolig skildring om, med vilken bestialisk grymhet de behandlats långt tillbaka och vilka lidanden de 32569genomgått som livegna slavar till de stora bruken.”

Berättelsen avslutas med orden:

”Den bästa lärdomen jag tog med mig från dessa dagar var, hur stora människorna i sin kamp voro däruppe och hur små vi lätt bli härnere i all vår komfort och bekvämlighet.”

Det framgår av reseberättelsen att den är skriven av en hustru som följde med sin man på resan för att bland annat delta i mötet i Arvidjaur. Berättelsen är inte undertecknad, men med största sannolikhet är det Carl Lindhagens fru, Jenny Lindhagen, som skrivit den. Carl Lindhagen var tidigare borgmästare och var sedan lång tid mycket engagerad i samernas situation och hade tagit strid för deras rättigheter. Han hade tidigare deltagit i samernas första landsmöte år 1918.

Läs mer om samer på Stockholmskällan via posterna under "Mer i Stockholmskällan".

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad