Aaron Isaac kom till Stockholm i juni 1774. Han var den förste jude som fick bosätta sig i Sverige utan att behöva konvertera till kristendomen och han grundade Stockholms judiska församling året därefter. Det var inte helt enkelt för de första judarna i landet. Deras liv reglerades i det så kallade Judereglementet. Så här beskriver Aaron Isaac det själv:
Det var för galet! Vi skulle inte få driva handel annat än med gamla kläder, inte ha någon bod, vi skulle alla bo på Kungsholmen, men inte hos någon kristen, inte driva något hantverk, inte ta en kristen i vår tjänst, och varje jude skulle bära ett ylleband om hatten; summa summarum; alla näringar förbjödos oss, och vi skulle få en mycket ringaktad ställning.
Det judiska Stockholm beskriver Aaron Isaacs kamp för sina rättigheter och berättar utförligt om judiska församlingen och en mängd olika personer som bidragit till Stockholms kulturella och kommersiella historia. Boken innehåller foton och andra bilder samt avslutas med en litteraturlista och ett personregister. 298 sidor.
Innehåll
Förord
Varje jude skulle bära ett ylleband om hatten
Stockholms Judiska Församling
Låt oss minnas våra hädangångna. Om judiska begravningsplatser i Stockholm
Synagogan vid Wahrendorffsgatan
Den vise på Wahrendorffsgatan
Hasselbackskungen berättar
Du är vårt lands första arkitekt
Från Leja till NK
En ”främmadartad” man. Förord till Ernest Thiel, Att vara eller synas vara
Judiska konstsamlingar vid sekelskiftet – ett led i assimilationsprocessen
Några judisk bokhandlare och bokförläggare i gårdagens Stockholm
Släkten Hirsch i Stockholm – några porträtt
Judiskt liv på Söder, en annorlunda värld
En antikhandlares son minns
Kaplans Konfektionsfabrik
Anna Riwkin – fotografen som fångade livet
Josef Frank, en österrikisk pionjär
Hjalmar Mehr – kosmopoliten i kommunalpolitiken
Skulle Aaron Isaac ha känt sig nöjd? Om judiskt liv i Stockholm i sju generationer
”Den Judiska Nationen” i Sverige
Litteratur i urval
Författarna
Register
Det judiska Stockholm
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
-
Utgivningsår
1998
Utgiven av
Judiska museet
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-971520-7-2
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad