Rättegångshandlingar, Stadens kämnärsrätt 1780
Text
Författare: Isaac, Aaron (1730-1816), Stadens kämnärsrätt. Stockholms stadsarkiv

Aaron Isaac stäms av bannlyst församlingsmedlem

Sigillgravören Aaron Isaac kom till Sverige 1775 och till skillnad från tidigare judar som etablerat sig i Sverige så tvingades inte Isaac att konvertera till kristendomen. Isaac och hans hushåll blev de första som fick bilda en judisk församling och öppna en synagoga i Stockholm. Under de påföljande åren ansluter sig fler till församlingen och Aaron Isaac blir huvud- och ålderman för stadens judar.

År 1780 bor Aaron Isaac med familj enligt mantalslängden i kvarteret Midas. Bland hans gesäller finner vi då en Isach Abraham, och det är denna man som samma år stämmer Aaron Isaac och på så vis ger upphov till de handlingar ni kan ta del av här.

Enligt Isach Abraham har Aaron Isaac "överfallit honom med otidigheter" i synagogan, förbjudit "Judarnes antagne Slacktare, att till Isach Abraham utdela, eller lämna något kiött, slacktat efter Judiska lagarna",  talat illa om honom inför Kommerskollegium efter att denna institution utfärdat ett tillstånd för Abraham att själv starta en gravyrverksamhet. Dessutom ska Aaron Isaac handgripligen ha fört ut Isach Abrahams son ur synagogan.

I en försvarskrift förklarar Aaron Isaac orsaken till konflikten: Isach Abraham har "den tid han förut wistats i Köpenhamn, lefwat så illa med sin hustru och upfördt sig emot henne så nedrigt, att han för sitt förhållande blifwit af Sju wåra förnämsta utrikes warande Rabbiner bannlyst utur Judiska Församlingens gemenskap, till dess han åter instält sig i Köpenhamn och antingen förlikt sig med sin hustru, eller gifwit henne skiljobref. Jag, såsom Hufwud- eller Ålderman för de härwarande Judar, har ärhållit alla desse Bannlysnings bref för att Communiceras med Isach Abraham och Församlingen; men som Isach, oagtat sådant likwäl icke welat d 23. sidstlidne Junii i godo begifwa sig utur Synagogen, så nödgades jag, med tillhjelp af min Broder, samt törhända min Son, led[a] honom ut rummet, hwilket han lärer anse såsom ett Sabbatsbrott."

Aaron Isaac menar vidare att om församlingen inte utesluter Abraham så blir de själva uteslutna ur den internationella gemenskap av judar som den svenska lilla församingen är en del av.

Rättegången, som ägde rum den 14 juli 1780, avslutas med att vidare förhandlingar skjuts upp. Isach Abraham har nämligen bestämt sig för att åka till Köpenhamn och reda ut situationen med sin hustru. Det är oklart om målet återupptas vid senare tillfälle.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad