Modernt och fräscht - kylskåp och hälsopoliser
Hur gör vi för att maten inte ska bli dålig? På 1900-talet fick vi kylskåp, frys och bäst-före-datum. Men tidigare var det ett stort problem att maten snabbt blev dålig. Värme, smuts och bakterier förstörde maten.
Hälsopolisen jagade smuts
Från 1866 fanns det en myndighet Stockholm som kontrollerade bland annat att maten sköttes hygieniskt. Innan dess var det minst sagt lite si och så med renligheten. De som kontrollerade bland annat att matförsäljning och transporter var tillräckligt renliga kallades hälsopolisen.
Hälsopolisen hade en hel del att göra. Gustaf Adolf Rosén var tillsyningsman på hälsopolisen. 1920 hittade han både råttbajs och spindelväv på hyllorna i Victor Emanuel Anderssons mataffär på Brännkyrkagatan 135.
... i hyllfacket och i en del lådor, där diverse kryddor och matvaror förvarades, funnos mängder av råttsmuts.
Victor Emanuel Andersson fick betala 100 kronor i böter för att hans affär var så smutsig. Det låter kanske inte så farligt idag, men år 2015 skulle Victor Emanuel ha betalat mer än 12 000 kronor av sin lön. Det här var bara en av många butiker där hälsopolisen tyckte att det var för smutsigt.