Dekorativt element
Metallgjuteriet på Bolinders mekaniska verkstad 1905. Foto: okänd, Stockholms stadsmuseum.

Bolinders mekaniska verkstad

Bolinders mekaniska verkstad grundades 1844 av bröderna Jean och Carl Gerhard Bolinder. De två hade rest runt i England och Skottland och blivit inspirerade av den snabbt växande industrialismen. Väl hemma Stockholm grundade bröderna sin egen verkstad vid Klara sjö på Kungsholmen. Medan Carl Gerhard skötte verkstaden, skötte Jean ledningen av företaget.

Bolinders mekaniska verkstad blev snabbt ett av det största verkstadsindustrierna i Sverige och 1873 omvecklades det till ett aktiebolag. Verksamheten gick så bra att bröderna blev väldigt rika och kunde bland annat bygga Bolinderska palatset på Blasieholmen.

Bolinders producerade olika saker i gjutjärn, från spisar och kaminer till stekpannor, grytor, våffeljärn, köttkvarnar och urinkurer.

Sveriges största exportföretag

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet började man också tillverka maskiner för träbearbetning och motorer. 1893 fick man i uppdrag att tillverka den första svenska förbränningsmotorn. Då hade Carl Gerhards son Erik August tagit över bolaget.

Under hans ledning utvecklades Bolinders till ett av Sveriges största exportföretag. Det sägs att 80 % av alla båtmotorer i världen under 1920-talet kom från Bolinders! För att klara av den ökade efterfrågan på produkter köpte man en strandtomt i Kallhäll där produktionen påbörjades 1909. Området kallas även idag Bolinders strand. 1919 hade Bolinders 1900 anställda i sina två fabriker. Bolinders engagerade sig för sina anställda och deras boendeförhållanden och byggde bostäder runt fabriksområdet och i den östra delen av tomten. Det nya bostadsområdet kom att kallas för Bolinderbyn.

Trots att företaget brydde sig om sina anställda så var arbetsmiljön långt ifrån vad vi idag tycker är bra. I verkstaden på Kungsholmen saknades både omklädningsrum och rastlokaler. Den medhavda matsäcken fick man äta stående vid sin maskin. 1869 varnade bröderna Bolinder sina anställda att delta vid ett möte på Gustav Adolfs torg. Om någon av arbetarna trots detta deltog vid mötet, skulle de bli sparkade från fabriken.

Flyttade till Göteborg

1932 delades företaget och motortillverkningen gick samman med Munktells i Eskilstuna. I Kallhäll fortsatte produktionen av bland annat diskmaskiner, emaljerade hushållskärl och chokladknådningsmaskiner. 1956 köptes Bolinders upp av AB Svenska Maskinverken och alla verksamhet flyttades till Kallhäll. 23 år senare togs verksamheten över av Götaverken Ångteknik och flyttades till Göteborg.

Information till den här artikeln är hämtad från Centrum för Näringslivshistorias webbplatser:
BizStories
Företagskällan

Utvalt källmaterial om Bolinders mekaniska verkstad

Uppdaterad