Bildkonst
Konstnär: Sevenbom, Johan (1721-1784). Stadsmuseet i Stockholm

Utsikt från Norra Fiskehamnen mot Makalös och adelspalatsen på Blasieholmen

Konstnär: Sevenbom, Johan (1721-1784)
Material och teknik: Olja
Underlag: Duk
Mått i mm: 545X950

Skymningsljuset lägger sig över Blasieholmen. Vi ser Jacob de la Gardies palats Makalös längst till vänster och därefter de andra adelspalatsen i rad som ett pärlhalsband: Lantingshausens, Tungels, Wijnblads, Wachtmeister-Fersens, Douglas, Horns och Bååts palats. Drottning Kristina donerade tomter till högadliga familjer för att de skulle bygga ståtliga palats och ge Slottet en representativ utsikt. 

Följer vi horisontlinjen ser vi ett högt fristående hus. Det är Forbeska palatset som uppfördes på 1650-talet av general Arvid Forbus. Det kallades senare för Norska ministerhotellet eftersom ett hundratal norska stadsråd hade sin bostad här under unionstiden. Byggnaden revs 1911. Intill ser vi en väderkvarn, Holmkvarnen. Den låg på Blasieholmens sydöstra spets där Nationalmuseum ligger idag. Kvarnen brann ned 1822. 

Av de palats vi ser i målningen är det bara Bååtska palatset som har bevarats till idag med sitt utseende från 1600-talet. De andra är rivna eller ombyggda. Det är palatset med två flyglar och huv. Idag huserar där Frimurarorden. 

I förgrunden ser vi aktiviteterna i fiskarhamnen. Färsk fisk var ett viktigt livsmedel och för att hålla liv i fisken tills den skulle säljas förvarades den i sumpen. Särskilda sumprunkare hade i uppgift att vicka på båtarna för att syresätta vattnet. 

Målningen saknar både signatur och årtal. Men det finns en detalj som hjälper oss att datera målningen. På gångbron utanför fiskarhamnen står en man med ett parasoll. Han står vänd mot Strömmen. Den dräkt han bär kallas svenska dräkten och utformades på initiativ av Gustav III i april 1778. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad