En kvinna på bår tas om hand av ett antal män i uniform. Båren ligger direkt på gatan. Den skadade får hjälp med att rätta till filten hon har över sig.
Foto
Fotograf: Malmström, Axel (1872-1945). Stadsmuseet i Stockholm

Stockholms centralstation. En engelsk Röda Korset-ambulans passerar Stockholm på väg från Serbien till England. En sårad sjuksköterska tas om hand

Stockholms centralstation. En engelsk Röda Korset-ambulans passerar Stockholm på väg från Serbien till England. En sårad sjuksköterska tas om hand.

Fotografiet publicerades i tidningen Hvar 8 dag 9 april 1916. Ett 60-tal engelska sjuksköterskor under ledning av Lady Paget, som varit stationerade i Serbien, är på väg hem. Sjuksköterskorna bodde i tågsovvagnar under tiden i Stockholm medan deras ledare, Lady Paget, var gäst hos kronprinsparet, Gustav Adolf och hans hustru den brittiska prinsessan Margaret.

Lady Paget var en av de mest kända företrädarna för engelska Röda korset. När Första världskriget bröt ut åkte hon till Serbien för att organisera sjukvård och lasarett. Hon drabbades av tyfus och fick återvända till England för att bli frisk. 1915 åkte hon tillbaka till Sebien och var bland annat med när Bulgarien intog Yskub (äv. Yakub) i södra Serbien.

Vem den sårade sjuksköterskan är vet man inte.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad