Ritning över hela området med radhus och gatusträckning och framför allt planteringar
Ritning
Arkitekt: Orénto, Nils Holgersson (1922-2010). Stockholms stadsarkiv

Hyresradhus i Bagarmossen – planteringsritning från 1955

Ritningen är utförd av trädgårdsarkitekten Nils H Orénto år 1955. Den innehåller ”förslag till kompletterande björk- och allmänna buskplanteringar” för ett nytt radhusområde som uppfördes vid Riksrådsvägen i Bagarmossen. Områdets stadsplan och radhusen utformades av arkitekterna Léonie Geisendorf och Charles-Edouard Geisendorf. 

Arkitekternas utgångspunkt var att den ursprungliga naturen skulle bevaras i så stor utsträckning som möjligt. De blivande grönområdena hägnades in under byggnadstiden och befintliga träd skyddades. Nils Oréntos planteringsritning innehåller därför kompletteringar till de träd och andra växter som redan fanns på platsen. Nyplanteringarna bestod främst av arter som växte vilt i Stockholmstrakten. 

Till vänster om planen finns en växtförteckning med latinska namn och till höger finns förklaring till de olika symbolerna på ritningen. Cirklar visar stamträd och cirklarnas siffror berättar vilken sorts träd det är: 1 visar björk (betula alba), 2 visar hägg (prunus padus) och 3 visar rönn (sorbus aucuparia). 

”Större prydnadsbuskar” som ingår i förslaget är ginnalalönn, asklönn, hassel, tidig forsythia, rosentry, doftschersmin, buskrönn, bukettspirea och skogsolvon. I växtförteckningen står också förslag på hur många björkar, häggar, rönnar och olika prydnadsbuskar som ska planteras. 

Mer om radhusområdet på Riksrådsvägen

Området stod färdig 1956 och bestod av 18 radhuslängor med 114 hyresradhus, 5 mellanbyggnader för ateljéer och cykelrum, ett butikshus samt två garagebyggnader. Husen uppförds av Hyreshus i Stockholm AB. Hyresradhusen ombildades till bostadsrätter år 2000.

Under ”Mer i Stockholmskällan” finns länk till en post som innehåller arkitektparet Charles-Edouard och Léonie Geisendorfs bygglovsritningar till tre radhus i området. Där finns också länk till en post som berättar mera om radhusens planlösning.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad