Ritningen är utförd i blyerts med skuggningar inne i möblerna. Möblerna har radats upp på tre rader, bordet överst med längd- och sidofasad, stolarna mellan och underst stenografens möbler.
Ritning
Arkitekt: Malmsten, Carl (1888-1972). Stockholms stadsarkiv

Carl Malmsten – ritning till ordförandemöbler i Rådsalen i Stadshuset

Formgivaren Carl Malmsten ritade möblerna i Rådsalen omkring 1920. Den här ritningen är till ordförandestolen, det stora presidiebordet med tillhörande karmstolar samt till bord och stol för stenograf. Rådsalens möbler utfördes i björk och stolarna kläddes i skinn.

Carl Malmsten har ritat i blyerts på ett tunt, nästan genomskinligt papper. Ordförandestolen och karmstolarna kring bordet har fått lejontassar. Det stora bordet ser ut att bäras upp av drakar och bordsgaveln är utsmyckad med en maskaron (ett slags ornament).

Ordförandemöblerna skulle stå på ett podium i Rådsalen. Stenografen har sin plats nedanför podiet och ansvarar för mötesanteckningarna. Själva ordförandestolen är placerad under en baldakin (en tronhimmel) i sidentyg. Tyget till baldakinen komponerades av textilkonstnären Maja Sjöström.

Stockholms kommunfullmäktige har sina möten i Rådsalen. Kommunfullmäktige hette ”Stadsfullmäktige” tidigare och Rådsalen kallas därför ”Stadsfullmäktigesalen” på ritningen. Fullmäktiges presidium brukar innebära ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande. Eftersom det är 6 stolar på ritningen, fanns det även plats för övriga borgarråd. Genom att presidiemöblerna placerades på ett podium fick de en upphöjd sittplats i relation till övriga i kommunfullmäktige. 

Carl Malmstens stadshusmöbler

Carl Malmsten formgav ett stort antal möbler i Stadshuset, bland annat till Rådshallen, Rådskorridoren, borgarråds- och kanslistrum, överståthållarens rum och Stora vestibulen. Han gjorde också typritningar till tjänsterumsmöbler för chefer, tjänstemän och vaktmästare. Under "Mer i Stockholmskällan" finns fler stadshusritningar.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad