Tydliga konturer i tusch och ingen färgläggning. Möblerna är ritade utmed fem rader, överst stolar, sen soffa och soffbord, sen bord näst underst skrivbord och underst dokumentskåp.
Ritning
Arkitekt: Malmsten, Carl (1888-1972). Stockholms stadsarkiv

Carl Malmsten – ritning till möbler för borgarrådsrum i Stadshuset

Carl Malmstens möbelritning är till borgarrådet Oscar Larssons rum. Det skulle möbleras med en skrivstol, tre karmstolar, två stolar utan karm, soffa, soffbord, väggbord, soffbord med klaffar, telefonbord, skrivbord och dokumentskåp.

Borgarrådets skrivbord, dokumentskåp och väggbord har utsmyckning i intarsia. Under dokumentskåpet har möbelarkitekten förtydligat: ”16 st. foliolådor”. Oscar Larssons rum blev senare tjänsterum för kommunfullmäktiges ordförande.

Ritningen är utförd i svart tusch – med tydliga, skarpa konturer och ingen färgläggning – på ett tunt papper. Pappret har gulnat och gått sönder utmed kanterna, så att en liten del av väggbordets gavel har fallit bort.

Dateringen 1920-1921 är ungefärlig, då ritningen är odaterad. Under "Mer i Stockholmskällan" finns fler stadshusritningar av Carl Malmsten.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad