Ritad i tusch med möbler i fem rader, skrivbord och telefonbord överst, sen storla, sen överkryssad soffa samt runt bord, sen skåpen och underst klaffbord
Ritning
Arkitekt: Malmsten, Carl (1888-1972). Stockholms stadsarkiv

Carl Malmsten – ritning till möbler för borgarrådsrum i Stadshuset

Möblerna är till borgarrådet Carl Juhlin-Dannfelts tjänsterum. Ritningen innehåller alla rummets möbler, bland annat skrivbord, telefonbord, karmstolar, skrivstol, ett runt bord, bokhylla med underskåp, dokumentskåp och klaffbord.

Möbelarkitekten har ritat med tydliga konturer i tusch på ett transparent papper. Det tunna pappret har gått sönder med tiden och ena hörnet har fallit bort. En länstol och en soffa är överkryssad och valdes antagligen bort. Ritningen är odaterad, men troligen utförd 1920-1921.

Formgivaren Carl Malmsten ritade möbler till alla borgarrådsrum, med varierad utformning samt individuell möbeluppsättning beroende på borgarrådens önskemål.

Carl Malmsten utformade många olika möbler i Stadshuset, bland annat till Rådsalen, Rådskorridoren, Rådshallen, olika samtalsrum och den stora Vestibulen. Han gjorde också typritningar till tjänstrumsmöbler för chefer, tjänstemän och vaktmästare.

Se mer

Se under "Mer i Stockholmskällan" för andra stadshusritningar av Carl Malmsten.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad