Ritning i tusch med detaljer i röd akvarell på grågulnat papper. Ritningen visar både en genomskärning och husets fasad mot Lästmakargatan.
Ritning
Arkitekt: Scholander, Fredrik Wilhelm (1816 - 1881), Söderberg, Carl Nestor (1830 - 1881). Stockholms stadsarkiv

Här låg Kvinnornas rösträttsbyrå 1908-1917, ritningar från 1865

Huset ligger i hörnet av Lästmakargatan 6 och Norrlandsgatan 22, nära Stureplan. Ritningarna hör till målarmästare Sigfrid Wagners bygglovsansökan från 1865. Då skulle byggnaden innehålla butik, verkstad och lägenheter upp till 7 rum och kök. I början av 1900-talet låg "Rösträttsbyrån" i detta hus.

Fredrik Wilhelm Scholander ritade husets fasad och Carl Nestor Söderberg ritade de olika våningsplanerna och ett uthus. Standarden är hög. På första till tredje våningen finns sammanlagt åtta lägenheter på 3, 4, 5 eller 7 rum och kök. Det finns egen ”Closette” (torrklosett, torrdass) i flera lägenheter och i trapphuset.

Söderberg har noga antecknat vad rummen ska användas till. De stora bostäderna har bland annat ”Sal”, rum för ”Herrn”, ”Cabinet” (kontor, mindre sällskapsrum), ”Matsal” och ”Pigkammare” vid köket. Det går till och med att läsa vilken vedkällare och vilket vindsförråd ("Kontor") som hör till varje lägenhet.

Mellan åren 1908-1917 hade Rösträttsbyrån sin lokal i huset, på Lästmakaregatan 6, 1 trappa. Rösträttsbyrån drevs av Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR). Här fanns också redaktionen för tidningen ”Rösträtt för Kvinnor” som gavs ut av LKPR. Se under "Mer i Stockholmskällan" om du vill läsa vidare.

Mer om ritningarna

I källarvåningen finns badrum, bostad för portvakt, rum för lärgossar (lärlingar), en lägenhet på 3 rum och kök samt ved- och matkällare. På bottenplan finns butikslokal, verkstad och en lägenhet på 5 rum och kök. Verkstaden sammanbinds med en 7-rumsbostad på första våningen via en spiraltrappa. Uthuset innehåller bland annat tvättstuga, stall och vagnshus. 

Du hittar samtliga ritningar under "Dokument", välj "Visa fler" om du vill ladda ner högupplöst format. 

Ändrad fasad

Huset ser lite annorlunda ut idag (2021). Det har byggts om flera gånger och fick sitt nuvarande utseende 1984.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad