Handskrivet brev från fosterbarnet Arvid
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Fosterbarnet Arvid ber om hjälp att ta sig till Stockholm - 1929

Arvid var född i Stockholm 1915. När han var en månad gammal lämnades han in på barnhemmet Allmänna barnhuset. Därifrån utackorderades han vid 1 års ålder, och blev fosterbarn hos en familj på landet.

När Arvid var 14 år var han tvungen att börja försörja sig själv. Då skrev han ett brev till Allmänna barnhuset, där han bad om hjälp att ta sig tillbaks till Stockholm för att kunna få ett jobb eller utbilda sig. Han skriver att detta är hans enda möjlighet att få ett bättre liv.

Så här skrev Arvid:

Furuön Den 26 dec 1929
101

Till Allmänna Barnhuset
Stockholm

Som jag ej fått något svar å de två senaste breven, skriver jag detta, i hopp om att få svar å detsamma. Det är en pojke här i Furuögrund, som har varit i Stockholm. Han har varit smörgåsnisse på en restaurang. Men nu är han hemma och går i fortsättningsskolan. Han har talat om att A.B. Göteborgsbanken varje vår anställer 30 gossar som springpojkar. Nästa vår skall han fara till Stockholm o försöka få anställning hos A.B. Göteborgsbanken eller åckså hos någon annan.

Som här ej finns något arbete nu ej heller något i framtiden skulle jag vilja fara med till Stockholm o försöka få plats som springpojke. Eller också lära mig någonting. Jag gör båda delarna lika gerna, ty båda kunna skaffa mig en framtid som inte finns möjlighet att nå om jag stannar här. Om Ni villfore min begäran skulle jag vara er mycket tacksam.

Som sagt om jag får fara ner till Stockholm o försöka någotdera så kan jag vara säker om en ljus framtid. Men om jag måste vara här så blir framtiden ganska mörk. Ni skrattar nog åt brevets innehåll, men läs det med eftertanke och sätt er in i mitt förhållande så måste ni inse att enda utvägen till en god framtid är att jag får försöka med att lära mig något yrke isåfall i det mekaniska området eller också som springpojke.

Hoppas att ni skriver svar på detta brev. Ja nu måste jag sluta skriva, med en ursäkt för stavfel och dålig stil.

Högaktningsfullt
101 Arvid Rüdén, Furuön

Senare skriver Arvid ytterligare ett brev till Allmänna barnhuset där han ber om hjälp att få anställning på sjön. Läs brevet samt mer om Allmänna barnhuset under "Mer i Stockholmskällan".

Syftet med verksamheten vid Allmänna barnhuset var vid denna tid att barnen skulle utackorderas, helst till familjer på landet. Allmänna barnhuset hade ansvar för barnen tills de var 14 år. 


 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad