Handskrivet brev till Allmänna  barnhuset från tidigare barnhusbarn
Text
Författare: Roskvist, Sigurd. Stockholms stadsarkiv

Tidigare barnhusbarn skriver till Allmänna barnhuset

Sigurd Roskvist hade som barn varit intagen på Allmänna barnhuset, och sedan utackorderats till fosterföräldrar. Som vuxen skrev han sedan till ”Farbror G. Bergman” på Allmänna barnhuset, för att berätta hur han hade det.

Sigurd beklagar att han inte skrivit tidigare, men berättar att han varit arbetslös och sjuk under vintern och inte haft mycket att skriva om. Vidare skriver han att en närstående person nyligen har dött. Avslutningsvis hoppas han att de kan ses och talas vid över en kopp kaffe. 

Så här skriver Sigurd:

"Åsa den 7/6 1936

Farbror G Bergman!
Jag får nu skriva några rader och tala om att jag mår bra, samt att jag nu har arbete. Farbror undrar nog varför jag ej låtit höra av mig på så länge, men jag har gått arbetslös nästan hela vintern, ända tills nu, och så har jag varit mycket sjuk, så att jag har tyckt att jag inte haft något att skriva om egentligen. Jag har inte haft så roligt i Pingst må farbror tro, ty gamla Britta Lena, Albins syster som länge legat sjuk avled på Fredag före Pingst. Hon har varit mycket illa sjuk, särskillt den sista tiden, så att det var en stor lättnad både för henne själv och för gamla Augusta. Jag tänkte skriva till er på Söndag före Pingst men så kom en kamrat upp till mig och så glömde jag av det, och så kom begravningen emellan också. Ja, då har jag inte mer att tala om denna gång utom att jag har haft lite arbete, så att jag har satt in 100 kr. på min bok också. Jag hör att farbror har semester nu, och jag hoppas att farbror tittar upp när farbror far förbi, så att vi kan talas vid riktigt och uppliva gamla minnen vid en kopp gott kaffe hemma hos mej. Jag får nu sluta för denna gång.

Er, Sigurd Roskvist"

Till Allmänna barnhuset lämnades många barn, vars mammor ofta var ogifta och fattiga och inte hade möjlighet att ta hand om dem. Det var också väldigt skamligt att vara ogift mor. Syftet med verksamheten vid Allmänna barnhuset var vid denna tid att barnen skulle utackorderas, helst till familjer på landet. Allmänna barnhuset hade ansvar för barnen tills de var 14 år och skrev löpande in anteckningar om barnen i så kallade barnrullor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad