brev till Allmänna barnhuset
Text
Författare: Anna-Maria Thern. Stockholms stadsarkiv

Tidigare barnhusbarn hoppas på rik släkting

19 åriga Anna-Maria skriver till Allmänna barnhuset för att få veta något om sin mamma och pappa och eventuella andra släktingar.

Anna-Maria hade varit intagen på Allmänna barnhuset och sedan utackorderats till fosterföräldrar. I brevet skriver hon att hon precis har gift sig och att hon via Allmänna barnhuset vill skicka ett bröllopsfoto till sin biologiska mamma, som beskrivs som ”sinnesslö”. Hon får, av någon anledning, inte ha direktkontakt med sin mamma och skriver att hon är mycket ledsen över det och tänker mycket på henne. 

Anna-Maria undrar också om hennes morföräldrar lever och om hon skulle kunna få komma i kontakt med dem eller andra släktingar. ”Kanske jag har en rik släkting, kanske en far med förmögenhet som kan hjälpa oss att bygga ett eget hem” skriver hon. 

Läs hela brevet här:

Konga d. 30 aug. 1938

Bästa Herr G. Bergman!

Eftersom jag är gift, och har fått mig ett eget hem, vill jag skriva några rader och be herr Bergman  översända ett foto till min mor. Kortet är taget på vår bröllopsdag den 27 mars, alltså på min 19-årsdag.

Men jag kan inte förstå hur min köttsliga mor har det eftersom jag aldrig får skriva till henne direkt. Jag är mycket ledsen därför. Jag har så mången gång tänkt hur det skulle kännas med en riktig mor och far. Det är nog ingen som vet hur det känns att bli utkastade i världen från föräldra och anhöriga. Herr Bergman vet väl om min mors anhöriga jag tycker man skulle få komma i beröring med dem. Är mina morföräldra döda?

Jag undra nu verkligen om min mor har tänkt på mig om hon vet ”hur eller vad” dom gjort av mig? När blev hon sinnesslö, var hade hon för arbete förut? Vem var hennes bedragare eller rättare min far?

Jag tycker det skulle vara roligt om min mor eller mina släktingar skickade mig ett minne till mitt ingående giftermål. Kanske jag har en rik släkting, kanske en far med förmögenhet som kan hjälpa oss att bygga ett eget hem. Vi bara hyra en lägenhet nu för vi har ingen förmögenhet varken min man eller jag. Jag var inte adopterad så jag får aldrig något var mina fosterföräldra. Min man är ganska ung bara 22 år och arbeta på fabrik. Vårt äktenskap visa sig vara mycket lyckligt. Min man är som en make bör vara i det äkta ståndet. Kanske var det kärleken som tog min mors nerver. Var så hjärtans vänlig, giv mig upplysning om de frågor jag ber om.

Många hälsningar medföljer

Vänligen Anna-Maria Thern ,Född Florin 4012,

Adr: Box 30 Konga

Svar emottages tacksamt

Till Allmänna barnhuset lämnades många barn, vars mammor ofta var ogifta och fattiga och inte hade möjlighet att ta hand om dem. Det var också väldigt skamligt att vara ogift mor.  Syftet med verksamheten vid Allmänna barnhuset var vid denna tid att barnen skulle utackorderas, helst till familjer på landet. Allmänna barnhuset hade ansvar för barnen tills de var 14 år och skrev löpande in anteckningar om barnen i så kallade barnrullor.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad