Fotografiet visar utsikten mot Stockholm från Gamla husets balkong på Waldemarsudde vid sekelskiftet 1900.
Foto
Fotograf: Prins Eugen (1865-1947). Prins Eugens Waldemarsudde

Utsikt mot Stockholm från Waldemarsudde

Prins Eugen (1865–1947) ligger bakom detta stämningsfulla fotografi taget från den gamla huvudbyggnadens balkong på Waldemarsudde. Huset tillhör Waldemarsuddes äldsta bebyggelse och kallas i dag Gamla huset. I förgrunden syns ett öppet fönster och syrener som växer i sluttningen. Fotot är taget in mot Stockholm och utmed segelleden ser man Beckholmen och Katarina kyrka. I vattnet ligger flera segelskutor.

Många konstnärer, likt Eugen, intresserade sig för fotografi. Kameran gjorde det möjligt för konstnärer att skapa en visuell bild av ett fryst ögonblick som kunde användas som minnesbild i det konstnärliga arbetet. Prins Eugen köpte sin första kamera i Paris år 1887 och i museets arkiv finns ca ett tusen fotografier bevarade av prinsen. Efter köpet av Waldemarsudde år 1899 fotograferade han vid flera tillfällen de gamla byggnaderna, trädgården och parken på området med dess vackra utsikt i olika riktningar.

I en radiointervju i samband med sin 80-årsdag berättade prins Eugen om sin första morgon på Waldemarsudde: ”Jag glömmer aldrig den första natten jag sov där i mitt låga vindsrum. Jag vaknade då solen steg upp och stegade nyfiken fram till fönstret. Staden låg i blågrå töcken men alla fönster och tornspiror gnistrade och glimmade. Alldeles nedanför fönstret i det spegelblanka vattnet låg en Roslagsskuta med slaka segel medan roddaren sökte draga den ut för att få bättre vind. Jag kände en sådan syn som Bellman många gånger måste ha skådat”. Kanske var det då han blev förälskad i Waldemarsudde, där han skulle leva och verka större delen av sitt liv.

Vid sin bortgång testamenterade han hela Waldemarsudde och sin konstsamling till svenska folket. År 1948 öppnade konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde.

Publicerat av: Prins Eugens Waldemarsudde

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad