Ritning med planer, fasader och sektion av villa i tusch på transparent grå väv
Ritning
Arkitekt: Engström, Edvin (1890-1971), Egnahemsbyrån, Stockholms stads fastighetskontor. Stockholms stadsarkiv

Ritning till funkisvilla i Södra Ängby från 1937

Kv Dirigenten No 3 Ängby. Stockholms stads fastighetskontor – Egnahemsbyrån – Edvin Engström. 1937 (inkommen/godkänd). 

Bygglovsritning till villa i Södra Ängby i Bromma. Den är signerad av Edvin Engström som var chefsarkitekt på Egnahemsbyrån vid Stockholms fastighetskontor. Ritningen är till fastigheten Dirigenten 3, med adress Roslinvägen 35.

Huset på ritningen har två våningar samt källare, terrass på bottenplan och altan på övre plan. I källarplanet finns garage, pannrum, tvättstuga med torkrum och matkällare. På bottenvåningen ligger bland annat entré med kapprum, vardagsrum och matsal. Mellan kök och serveringsrum finns ett rum för ”hembiträde”. Ovanvåningen rymmer en stor övre hall och tre rum – varav ett ”herrum” – samt bad med toalett.

Om funktionalism och Södra Ängby

Villan är ritad i en arkitekturstil som kallas funktionalism. Typiskt för stilen är byggnader i enkla geometriska grundformer, med släta vita fasader och platta tak. Funktionalism kallas ofta funkis i vardagligt språk.

Södra Ängby är bebyggt med drygt 500 villor i utpräglad 1930-tals funktionalism. Området uppfördes mellan 1934-1939 och villorna var avsedda för tjänstemän och välbärgad medelklass. Edvin Engström har signerat de allra flesta av villorna i Södra Ängby.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad