Bilden innehåller de fyra separata fasadritningarna från 1939, som är lagda bredvid varandra. Ritningarna är utförda i tusch på transparent väv.
Ritning
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Ritningar till funkisvilla på Molinvägen i Södra Ängby

Villan ritades av arkitekten Björn Hedvall och ligger uppe på Ängbyhöjden, med panoramautsikt mot Mälaren. Huset uppfördes av byggnadsingenjören Sven Florén och skulle bli bostad för hans familj. Den utpräglat modernistiska villan är en av största i Södra Ängby och kallas ibland ”funkiskryssaren”. Bygglovet lämnades in 1937 och kompletterades med förändringsritningar 1939. Texten utgår från Hedvalls slutgiltiga ritningarna som inkom 1939. 

Huset har tre plan – bottenplan med terrass, våning 1 trappa upp med hörnbalkong och vindsplan med takterrass – samt källare med två garage. Exteriören visar typiska stildrag från funktionalismen; uppbyggnaden med enkla geometriska grundformer, ljusa odekorerade fasader och stora fönster vars form och placering avspeglar den inre planlösningen.

Fönstervariationen, de olika utbyggnaderna och den skiftande takhöjden skapar en asymmetrisk och lekfull fasad. Källarvåningen är delvis indragen och på fasadritningen mot söder ser byggnaden nästan ut som ett flytande fartyg. Den svängda hörnbalkongen har ett smidesräcke i slingrande mönster och källarfasaden är belagd med färgad klinkers. De stora perspektivfönsterna mot söder öppnar upp mot den omgivande naturen. Mot söder finns också utgångar till terrass, trädgård, balkong och takterrass. 

Ritningen över bottenplanet visar en ljus, öppen planlösning mellan hall, vardagsrum och matsal. Det stora vardagsrummet har en fönstervägg som svänger över hela hörnet. Konstruktionen stöttas upp av tre inre järnpelare som står synliga i rummet och fönsterväggen utrustades med specialbeställda böjda glas. Öppningen mellan vardagsrummet och matsalen kan stängas av med hjälp av skjutdörrar.

Mer om planlösningen

Bottenplanet innehåller också vissa lösningar som påminner om mer traditionella borgerliga bostäder. Bredvid huvudentrén finns till exempel ett ”herrum”, som var en rumstyp som brukade ingå i äldre borgerliga våningar. Bottenvåningen har också ett bostadsrum för ”jungfru” (hembiträde) som nås från en separat köksentré. Mellan köket och den stora matsalen finns ett serveringsrum. Detta var också typiskt i äldre finare våningar, där serveringsrummet fungerade som en gräns mellan de representativa sällskapsrummen och köksdelen där tjänstefolket arbetade. 

I källaren rakt under vardagsrummet finns ytterligare ett sällskapsrum –  en ”bodega” med inbyggd bar och öppen spis. Planet 1 trappa upp innehåller en stor möblerbar hall, tre sovrum och en ”alkov”, badrum, toaletter och tvättrum samt ett ”syrum”. Vid trappan som ligger till höger på ritningen finns ett tvättnedkast som går ner till källaren. I källaren finns även garage, slöjdrum, tvättstuga med bad, toalett, matkällare, pannrum samt ett rum som är märkt ”redskap” och har påskriften ”ej bostadsrum!”. Det halva vindsplanet innehåller ett rum som har fönstervägg mot takterrass.

Mer om Södra Ängby och Björn Hedvall

Södra Ängby bebyggdes 1934-1939 med omkring 500 villor i utpräglad 1930-tals funktionalism. Husen var avsedda för tjänstemän och välbärgad medelklass. De flesta villorna utformades av Edvin Engström, som var chefsarkitekt för Egnahemsbyrån vid Stockholms fastighetskontor. Ett mindre antal villor ritades av arkitekter som drev egen verksamhet och Björn Hedvalls villa på Ängbyhöjden är ett sådant exempel.

Björn Hedvall ritade omkring 270 byggnader i Stockholm, både villor, flerbostadshus, biografer, kontor, hotell och restauranger. Han var själv bosatt Ålsten i Bromma från 1920-talet och ritade senare Ängbykyrkan. Funkisvillan på Molinvägen 5 (före detta Ängbyhöjden 32) presenterades vid Nordisk byggnadsdag i Oslo 1938 och har blivit ett av Norra Ängbys mest uppmärksammade hus . 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad