Detalj av ritningen med en radhuslänga varav Per-Albins hus ligger längst till vänster på ritningen
Ritning
Arkitekt: Hedqvist, Paul (1895-1977). Stockholms stadsarkiv

Ritningar till "Per-Albinhusen" 1932, radhus på Ålstensgatan

Bygglovsritningar till två radhuslängor på Ålstensgatan 28-56 i Bromma. Ritade av arkitekt Paul Hedqvist 1932. Radhusen på Ålstensgatan kallas ”Per-Albinhusen” eftersom Sveriges dåvarande statsminister Per Albin Hansson bodde i ett av husen.

På Ålstensgatan uppfördes sammanlagt 94 radhus i 12 längor åren 1932-1933. Husen är i funktionalistisk stil – med enkla geometriska grundformer, avskalade släta ljusa fasader och platta tak. I mars 1933 hölls utställningen ”Det moderna hemmet” i sju radhus på Ålstensgatan. Utställningen lyfte fram radhuset som boendeform och anordnades av Svenska Slöjdföreningen. Radhuset som hustyp var inte så vanligt vid den här tiden. Det dröjde till 1950-talet innan radhusbyggandet tog fart i Sverige. 

Per Albins radhus ligger på Ålstensgatan 40. Det är det större hörnhuset med rundad utbyggnad, i den högra radhuslängan på ritningarna. På planritningarna hittar vi bland annat kontor i källarplanet, vardagsrum med ”friluftsplats” mot trädgården på bottenplan och sovrum på översta planet. Per Albin bodde i radhuset fram tills sin död 1946.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad