Bildkonst
Konstnär: Starkenberg, Ivar (1886-1947). Kungliga biblioteket

Spår efter 10 års arbetarstyre. Rösta den 19 mars med Arbetarepartiet Socialdemokraterna. [Valaffisch]

Här en valaffisch från Socialdemokraterna inför stadsfullmäktigevalet i Stockholm. Vi befinner oss på 1930-talet och affischen vill lyfta fram alla de bra saker som genomförts under de senaste tio åren i staden. Bilderna på viktig samhällsservice som exempelvis pensionärsboende, skolutbildning, bostäder, sjukhus, transportmedel och broar ska påverka väljaren...

Känns några platser igen än idag? Interiören från Stockholms stadsbibliotek är sig lik. Byggnaden hade invigts bara några år tidigare och var säkert en av de mest kända byggnadsprojekten i Stockholm vid den här tiden. Vi kan också se Årstabron skymta fram på en bild. Bron var också ett ganska nytt inslag i stadsbilden.

Buss nr 54 finns med som symbol för "moderna trafikmedel". Den gick från Sankt Eriksplan via Centralstationen och Brunkebergstorg till slutstation Mariatorget. Spårvagn nr 19 syns också på bild. Den gick från Slussen till söderförorten Örby. Spårvagnen kallades därför Örbybanan.

Vidare får vi veta att skatten har sänkts med flera kronor. Kampen om makten i stadshuset var säkert lika hård på 1930-talet som idag.
1 sida.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad