Film & rörlig bild
Upphov: Okänd. Kungliga biblioteket

Svart på vitt om Stockholm: Stockholms arbetarekommuns valfilm

Stockholms arbetarekommun är den lokala huvudorganisationen för det socialdemokratiska partidistriktet i Stockholms kommun. Organisationen bildades den 11 februari 1900 med skomakaren Albert Forsell som första ordförande. Arbetarekommunens syfte är att arbeta för de politiska idéerna och att organisera de partianslutna föreningarna i kommunen. Arbetarekommunen leder även valarbetet under valtider.

Mellan 1942 och 1970 hölls kommunval och landstingsval vartannat år, men från och med 1970 infaller val till riksdag, kommun och landsting på samma dag vart fjärde år.

Den här filmen är Socialdemokraternas valfilm för kommunvalet i Stockholm 1946. I filmen vill socialdemokraterna visa hur partiet under sin mandatperiod i kommunen åstadkommit flera positiva förändringar i staden, framförallt inom bostadsbyggandet. Filmen ställer bland annat trångboddheten i innerstaden med mörka smala gränder i kontrast mot de nybyggda ljusa och luftiga förortshusen, som får representera modernitet och förnyelse.   

Filmen kan ses som en reklamfilm för det så kallade folkhemmet som är ett begrepp som brukar användas för att beskriva det socialdemokratiska samhällsprojektet med ett väl utbyggt socialt välfärdssystem.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad