Dekorativt montage: Två valaffischer mot gul bakgrund
Valaffisch från 1920-talet för Högerpartiet och från 1940 för Socialdemokraterna. Kungliga biblioteket respektive Stockholms stadsarkiv.

Valets viktigaste fråga

Det går trender i politik. En sådan är vilken fråga väljarna eller partierna tycker är viktigast. Vilken fråga avgör valet den här gången?

Lärarhandledning för:

Inför valet brukar det finnas undersökningar som visar vilka frågor väljarna tycker är viktigast. Om en väljare inte håller med ett parti om allting, finns det ändå en chans att få rösten om de tycker lika i de viktigaste frågorna. I juni 2022 var lag och ordning, sjukvård och skola de tre viktigaste frågorna enligt en undersökning som Demoskop hade gjort, medan försvar tappade placeringar på listan.

Till dig som är lärare

Använd historiska valaffischer för att undersöka vilka frågor partierna valde att lyfta fram för väljarna. Du kan också lägga till nutida valaffischer att utgå ifrån i uppgiften.

Dela in eleverna i par eller mindre grupper och låt dem analysera en eller flera valaffischer var. 

Analys och redovisning kan ske muntligt, antingen i klassrummet eller genom att eleverna spelar in sina samtal som podd. Fördjupa arbetet över flera lektioner genom att låta en grupp jämföra och analysera valaffischer från ett och samma parti, men från olika tider.

Till dig som är elev

Valaffischer har använts av politiska partier i Sverige, åtminstone sedan folkomröstningen 1922. Affischerna innehåller nästan alltid korta budskap som ska vara lätta att uppfatta för väljaren. Det ska vara tydligt vad partiet tycker. Använd valaffischer som historisk källa för att ta reda på vilka frågor partierna prioriterade som viktiga i valen på 1920-, 1930-, 1940- och 1950-talen.

 • Vilka frågor verkar de politiska partierna ha prioriterat?
  Gå igenom valaffischernas budskap från några olika partier och se vilka frågor de lyfter fram där. 
 • Vilka frågor får störst utrymme i årets val?
  Gör en egen undersökning och se vilka frågor som tar mest plats. Du kan också räkna antal artiklar om olika valfrågor på en nyhetssajt och se vilken det skrivs mest om.
 • Vilka politiska frågor återkommer på affischer från olika tider?
  Gör en lista på argument eller åsikter som partierna fortfarande använder.
 • Vad berättar valaffischerna om sin tid?
 • Vilka frågor tycker du är viktigast i valet?

Uppdaterad