Bildkonst
Konstnär: Starkenberg, Ivar (1886-1947). Kungliga biblioteket

Kampen om Stockholm den 19 mars. Spänn krafterna! Rösta med Arbetarepartiet Socialdemokraterna. [Valaffisch]

Här låter konstnären en brottningsmatch illustrera valet till stadsfullmäktige. Socialdemokraternas kämpe ("Arbetarepartiet") kopplar greppet på motståndaren ("Borgerlig samling"). Hur gick det i valet då? Socialdemokraterna gjorde ett av sina bästa val någonsin och erövrade majoriteten med 52 platser. De borgerliga partierna fick sammanlagt 43 platser.

1930-talet var krisernas decennium. Politikerna hade många frågor att ta itu med. Den mest brännande frågan var bostadsbristen. Folk bodde trångt och omodernt. Unga människor som ville bilda familj hade svårt att få tag i en egen lägenhet. Den stora arbetslösheten under 1930-talet gjorde att man trängde ihop sig extra mycket. Det kända politikerparet Alva och Gunnar Myrdal skrev en bok med titeln Kris i befolkningsfrågan.

Den handlade bland annat om sambandet mellan bostadsbristen och de minskade födelsetalen. De ville att samhället skulle hjälpa människor genom att bygga sunda bostäder till rimliga priser. Därför byggdes de så kallade "barnrikehusen". Husen kallades så för att det var familjer med låga löner och många barn som flyttade in där. Dessa hus byggdes ofta utanför innerstaden där barnen kunde få luft och utrymme för lek.
1 sida.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad