Teglväggar med flera smala fönster, trappa och port
Stadshusets innergård. Foto: Gustaf W:son Cronquist, 1923, Stadsmuseet i Stockholm.

Nationalromantik, 1910-1920

Nationalromantiken är en arkitektonisk stilepok från början av 1900-talet som bygger på ett romantiserande av äldre arkitektur i det egna landet. I Sverige togs inspiration från till exempel medeltida slott och Vasaborgar.

Nationalromantiska, eller nationalistiska, drag växte fram inom både politiken och konstarterna under slutet av 1800-talet och kulminerade i första världskriget 1914. Under den här perioden grundade Arthur Hazelius både Skansen och Nordiska museet. Svenska flaggans dag, som idag är nationaldagen, började även firas kring denna tid.

I början av 1900-talet var jugendstilen, med sina mjuka former och blomsterdekorationer, den dominerande arkitekturstilen. Som en reaktion på detta uppstod nationalromantikens arkitektur som var tyngre och seriösare i sitt uttryck.

Typiskt nationalromantik

Nationalromantikens flerbostadshus byggdes i tegel eller natursten. Teglet brändes på ett särskilt sätt för att efterlikna gammalt handslaget tegel. Men det var även vanligt med putsade fasader. Husets portar var ofta små och omgärdade av dekorerad, kraftigt huggen, natursten. Även fönstren var mindre än tidigare och taken branta. Något som ger ett borgliknande utseende. 

Den nationalromantiska arkitekturen i Sverige inspirerades av allt ifrån Gamla stans och Visbys äldre bebyggelse till Vasaborgarna, stormaktstidens barock och fornnordiska influenser. Nationalromantikens arkitekter och byggherrar ville dels hedra, dels lära folket om svensk historia. Att använda traditionella byggnadstekniker och material och att bygga in historiska element i byggnaderna var därför vanligt.

Stockholms Stadshus är ett tydligt exempel på nationalromantisk arkitektur i Stockholm. Stadshusets arkitekt Ragnar Östberg tog bland annat inspiration från Slottet Tre Kronor, Stockholms gamla slott som brann ner 1697. Stadshuset är även fyllt med andra historiska referenser, porträtt och hyllningar till Sveriges historia. Till exempel finns en skulptur föreställande Birger Jarls grav, en så kallad kenotaf.

Stockholms rådhus, ritat av arkitekt Carl Westman, är ett annat exempel på nationalromantisk arkitektur i Stockholm. Byggnaden tog bland annat inspiration från Vadstena slott.

I Stockholm finns många byggnader i nationalromantisk stil. Området Lärkstaden på Östermalm är ett exempel på en stadsdel som i hög grad utgörs av byggnader i denna stil.

Villor byggdes ofta i trä, men även i tegel och puts. Det var under nationalromantiken som huset i falurött med vita knutar blev en nationell svensk symbol.

Uppdaterad