Teckning av ett hus med innegård, full av människor.
Stadshuset på Södermalm 1691, ur Suecia Antiqua et hodierna. Konstnärer: Willem Swidde och Erik Dahlbergh, Kungliga biblioteket.

Barock, 1600-1750

I Sverige var barock en populär byggstil mellan åren 1600 och 1750 ungefär. Barocken är pampig och storslagen. Stadens kyrkor och palats som byggdes vid den här tiden är ofta praktfullt dekorerade – gärna med knubbiga statyer och utsmyckade fasader.

Typiskt barock

Södra Stadshuset vid Slussen är ett typiskt exempel på barock i Stockholm. Nicodemus Tessin den äldre ritade huset. Huset byggdes på 1670-talet för att administrera handeln i Stockholm. Sedan 1942 är det här Stockholms stadsmuseum.

Oregelbunden fasad skapar liv och spänning

På franska betyder ordet barock ”oregelbunden”. Södra stadshusets fasad är ett bra exempel på barockens oregelbundenhet. Fasaden mot innergården är dekorerad så att den inte ser likadan ut överallt. Den nedersta våningen har ett mönster av linjer som ser ut som stora stenblock. Andra våningen har pilastrar – platta pelare – och bågar runt fönstren. Ovanför varje fönster finns också en rund nisch, en inbuktning. De olika dekorationerna skapar skuggor när solen lyser på fasaden. Mittdelen av fasaden är ofta lite framskjuten. En ojämn och oregelbunden yta skapar mer variation än en slät vägg alltså.

Fönster med små glasrutor och tak med två våningar

Fönstren under barocken hade ofta små fönsterrutor, med spröjs av trä eller metall emellan. Så ser fönstren ut på Södra stadshusets bottenvåning. Under 1600-talet var fönsterglas mycket dyrt. Glaset blåstes för hand och det var svårt att tillverka stora glasrutor. Med hjälp av spröjsar gick det att sätta ihop flera rutor till ett större fönster ändå.

Många slott, palats och andra påkostade byggnader under barocken har säteritak. Det är när taket är uppdelat i två våningar med olika lutning, precis som på Södra stadshuset.

Men symmetri var också viktigt

Oregelbundna dekorationer var visserligen viktigt, men för barockens arkitekter var symmetri och regelbundenhet är egentligen lika viktigt när de ritade husen. Den mittersta delen av fasaden är ofta markerad med en så kallad mittrisalit, som sticker ut lite från resten av huset. Husets entré skulle helst sitta mitt på fasaden, och det finns oftast lika många fönster på båda sidor om dörrarna.

Husens fasader kan vara byggda i tegel eller sandsten, eller putsade och målade. 

Utvalda exempel på byggnader från barocken i Stockholm

Sverige är en stormakt under barocken

Barocken är högsta mode samtidigt som stormaktstiden pågår i Sverige. Under 1600-talet är Sverige en militär stormakt i Europa och krigar mot bland annat Ryssland, Danmark och Polen. Den svenska armén plundrade de besegrade länderna och tog stora krigsbyten, konstskatter och rikedomar tillbaka till Stockholm.

Under stormaktstiden får Stockholm en rejäl ansiktslyftning. I staden byggs nya, raka gator och pampiga, imponerande byggnader som passar huvudstaden i en stormakt. De adliga fältherrarna bygger ståtliga palats nära slottet. Därför finns det ganska många stora barockbyggnader på Norrmalm, Riddarholmen och Södermalm. Som van der Nootska palatset på S:t Paulsgatan.

Barock i inredning, musik och konst

Barocken är inte bara en epok inom arkitektur. Det är också ett begrepp i musik-, konst- och designhistoria.

Ett typiskt drag för barockmusik är polyfoni, att musiken har flera olika stämmor som turas om att spela melodin. Under barocken uppstår opera och konsert som nya format för musiken. En känd kompositör av barockmusik är Johan Helmich Roman (1694-1758), också kallad den svenska musikens fader. Hans mest kända verk är Drottningholmsmusiken, som han skrev 1744 till det kungliga bröllopet mellan Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika. Carl Michael Bellman använde senare en av Johan Helmich Romans melodier till sina visor.

Inom konst och mode är det ett ideal för människor att se kraftiga och storväxta ut. Kläderna är stora och pösiga och bland de rika var det modernt att ha stora lockiga peruker. Många konstnärer målar tavlor med stora kontraster, exempelvis genom att kombinera ljus och mörker i bilderna.

Barockens inredning och design är också tungt dekorerad. Möbler av trä har ofta snidade detaljer. Stolsben kan se ut som vridna spiraler, till exempel. Mörk ek och blank mässing är populära material.

På 1800-talet blir barocken trendig igen

Mellan 1890 och 1910 byggs flera hus i Stockholm i en stil som kallas nybarock, bland annat Riksdagshuset. Under 1800-talet blev det modernt med nystilar, stilar som liknade äldre arkitektur. Men nybarock, nyrenässans och nyrokoko är inte exakta kopior av de historiska originalen. 1800-talets arkitekter och formgivare kunde blanda och ändra lite när de utformade sina fasader och konstverk, men med tydlig inspiration från de historiska stilarnas ideal.

Uppdaterad