Dekorativt montage: En målning i guldram och ett svartvitt fotografi med män som står framför en nymurad vägg av tegel.
Tegelbärare vid bygge, 1895-1910, okänd fotograf. Utsikt från Vita bergen, konstnär: Fritz Ahlgrensson, 1873. Stadsmuseet i Stockholm.

Mina drömmars stad - Vandra med Stadsmuseet

Stadsmuseets vandring "Mina drömmars stad" går över Södermalm, i Hennings och Lottens och de andra karaktärernas fotspår från Per Anders Fogelströms roman. Förutom dagens stad möter du på vandringen också historiskt bildmaterial som visar staden i boken. Material som används i vandringen hittar du också här.

Lärarhandledning för:

Till dig som är lärare

Här hittar du texter, bildmaterial och andra källor som kan du kan använda vid läsningen av boken, och inför eller efter att ha gått Stadsmuseets stadsvandring "Mina drömmars stad".

Du bokar stadsvandringen genom formulär på Stadsmuseets webbplats

Stadsvandringen "Mina drömmars stad"

Stadsmuseets vandring ”Mina drömmars stad” riktar sig till årskurs 7-9 och gymnasiet. Vandringen är cirka 2,5 kilometer lång och besöker platser i Per Anders Fogelströms roman och möter Stockholm 1860, där många människor drömmer om en bättre framtid.

I boken ”Mina drömmars stad” får vi följa Henning, en kille på 15 år som kommer helt ensam till Stockholm. Han vet inte vem hans pappa är och hans mamma har blivit sjuk och dött av kolera. Det första han behöver göra är att hitta en bostad, ett jobb och vänner.

Stadsmuseets vandring följer de platser och personer som Henning möter, och tar upp de händelser han och hela samhället upplever, i det industriella Stockholm som håller på att växa fram. Vandringen berättar om allt ifrån hans första möte med storstaden, via det första hemmet i staden till arbetet vid Sista Styverns trappor.

Uppdaterad