Analysera vardagliga föremål från sekelskiftet 1900
Vad berättar ett vardagsföremål om sin tid? I den här uppgiften använder du ett antal vanliga grejer som historisk kvarleva för att ta reda på saker om människors liv vid sekelskiftet 1900.
Lärarhandledning för:
Du kan använda det här lektionsförslaget i samband med att klassen besöker utställningen Nya Stockholm: sekelskiftet 1900 på Stadsmuseet, eller som en fristående uppgift för att analysera föremålens funktion och historia som historiska kvarlevor och historiskt källmaterial.
Utställningen består av hundratals föremål från Stadsmuseets museisamling som alla berättar om Stockholm kring år 1900, en stad i förvandling. I utställningen möter du också personer från olika samhällsklasser, bland annat fotografer, hemmafruar, företagare och gatupojkar. Utställningen visas mellan 30 november 2024 och 30 augusti 2026.
Uppgiften går även att kombinera med en guidad visning på Stadsmuseet. Stadsmuseet erbjuder skolvisningen Sekelskiftets Stockholm – kontrasternas stad som visar utställningen Nya Stockholm.
Till dig som lärare
Syftet med uppgiften är att med hjälp av lokalhistoriska föremål öka förståelsen för hur samhället, kulturen och vardagslivet såg ut vid sekelskiftet 1900. Uppgiften fokuserar på att få eleverna att reflektera över teknisk utveckling, förändring i sociala strukturer och museers historiebruk.
Eleverna kan arbeta med uppgiften enskilt eller i mindre grupper.