Uniformen inklusive hatt har tillhört politikern Carl Lindhagen (1860–1946), som var borgmästare i Stockholm åren 1903–1930. Uniformen är en så kallad paraduniform, som skulle användas när borgmästaren uppträdde i olika officiella sammanhang. I den ursprunliga uniformen ingick även en värja.
Uniformens jacka är dekorerad med guldbroderier som föreställer eklöv och murkronor. Byxorna har breda revärer i guld. På alla knappar finns ett motiv med Stockholms skyddshelgon, S:t Erik. Unformens hatt är en så kallad "båthatt" med detaljer av spunnen metalltråd.
Carl Lindhagen var en aktiv och välkänd politiker i början av 1900-talet, runtom i landet men särskilt i Stockholm. Han var riksdagsledamot i drygt 40 år, för tre olika partier i olika perioder: Liberala Samlingspartiet, Arbetarepartiet Socialdemokraterna och Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti (senare Vänsterpartiet). Som riksdagsledamot skrev han tusentals motioner (förslag) i många olika frågor. Intressant apropå uniformen är att han bland annat föreslog att avskaffa användningen av paraduniform, som han ansåg gammalmodigt. Lindhagen var aktiv i kampen för allmän rösträtt och en kritiker av bland annat kungens makt och inflytande.
Uniformen skänktes till Stadsmuseet år 1953 av Carl Lindhagens fru, Jenny Lindhagen, och ingår sedan dess i Stadsmuseets föremålssamling.