Föremål
Upphov: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Visitkortsbord, cirka 1850-1875

Visitkortsbord med intarsia och infälld porslinsskål tillverkad av L.M. & Cie i Frankrike, cirka 1850-1875. Har tillhört Agda och John Moll.

Mått: höjd, 780 mm, diameter 395 mm. 

Bordet är mönstrat i olika träslag (kallat intarsia) med en porslinsskål i mitten. I skålen finns ett motiv av en fågel med en kvist i näbben, mot en bakgrund av blommor och träd. 

Ett visitkortsbord var till för att samla in visitkort. På korten fanns kontaktinformation, såsom namn, telefonnummer och adress. Det kunde man lämna när man varit besök hos någon. Korten användes framförallt av borgarklass och överklass som ett sätt att lära känna nya personer. Om du lämnade ett kort hos någon så hoppades du på att du skulle få ett kort tillbaka.

Det fanns viktiga sociala regler kring visitkorten och hur de skulle lämnas och tas emot. Bland annat skulle man vika det högra hörnet på visitkortet om man lämnat det personligen. Anledningen till det var att det skulle se ut som man fingrat på kortet samtidigt som man stått och väntat vid dörren. Det var också bestämt vem som fick lämna visitkort till vem. Till exempel fick en gift kvinna inte lämna sitt visitkort till en man. Om hon skulle göra ett besök för sin man så skulle hon tillsammans med sitt eget lämna två av mannens visitkort.

Visitkort används idag ofta som affärskort med kontaktinformation.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad