Interiör av saluhall med människor som handlar, ungdomar, barn och ljus som strömmar in från fönster
Bildkonst
Konstnär: Rönquist, Lotten (Charlotta Sophia) (1864-1912). Stockholms stadsmuseum

I Hötorgshallen

Konstnär: Rönquist, Lotten (1864-1912)
Material och teknik: Olja på duk
Mått i mm: 820x1175

"Får det lov att vara en nyskjuten tjäder, frun?"

Försäljning av mejerivaror, kött och fisk, lingon, grönsaker och svamp har ägt rum på torgen i Stockholm i alla tider. Men på 1880-talet flyttade marknadsstånden in i särskilda hus och fick elegant utformade butiker med försäljning över disk.

Under hela 1800-talet hade en utveckling skett mot tydligare exponering i skyltfönster och passager. Det var främst kläder och mode. Nu klev även torghandeln in under tak. Förebilden var förstås Hallarna i Paris som slog upp sina dörrar 1863. Hallarna blev symbolen för den framtidsinriktade tidsandan, gestaltad i litteraturen av Émile Zola. Byggmaterialen framför andra var gjutjärn och glas. 

Lotten Rönquist tillhör den generation svenska konstnärinnor som drog till Paris på 1880-talet. Där fick hon kontakt med nya strömningar i måleriet. Med en beskrivande realism fångade hon i denna målning en glimt av det moderna livet. 

Den kommunala Hötorgshallen uppfördes mellan åren 1880-84. Väggar och tak var i gjutjärn med många fönster som släppte in ljus. Den höll regnet, sommarhettan och insekterna borta. Hallen var 50 meter lång och 31 meter bred med en takhöjd om drygt 6 meter till takfoten och 13 meter till nocken. Byggnaden revs 1954 för att ersattas med dagens Hötorgshallen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad