Här berättas historien om Stockholms stads uppfostringsanstalt för flickor. Anstalten låg på Södermalm. Den öppnade 1870. Det var fattiga flickebarn som skrevs in. En del, men inte alla, var föräldralösa. I Stockholm vid denna tid fanns det gott om fattiga familjer. En del av dessa kunde inte försörja sin ofta stora familj.
Anstalten fungerade som något mittemellan barnhem och skola. Målet var att flickorna skulle lära sig att lyda och vara tjänstvilliga. Egenskaper som passade bra för tjänsteflickor. Det var nämligen meningen att de skulle arbeta som sådana när de kom ut från uppfostringanstalten. Läs mer om verksamheten som pågick ända till 1954. 8 sidor. Illustrerad med bland annat fotografier.
Utdrag ur Stadsvandringar / Stockholms stadsmuseum. 14. - 1991. - S. 70-77
Stockholms stads uppfostringsanstalt för flickor / Ingrid Söderlind
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Söderlind, Ingrid (f. 1950)
Skapad
1991
Utgiven av
Stockholms stadsmuseum
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad