Regina Johansson hade övergivits av sin man och var ensam med två små barn. För att klara sin försörjning ansökte hon om plats för sin fyraåriga son på Prins Carls uppfostringsinrättning.
Efter att Reginas man hade lämnat henne var hon utan bostad och flyttade då till sin pappa i Skånela socken. Nu hade hon blivit erbjuden jobb i Stockholm, men tilläts då bara ta med sig dottern och var därför tvungen att lämna ifrån sig sonen.
Så här skrev Regina i sin ansökan:
Till Styrelsen för H K H. prins Carls uppfostringsinrättning för fattiga barn
Undertecknad, en stackars medellös moder med två minderåriga barn, tillåter sig härmed göra en ödmjuk begäran att få min son Karl Gustaf Hilding upptagen i uppfostringsinrättningen.
Gift sedan d.9 april 1911 med f.d. artileristen vid positions artileriet Karl Johan Johansson har jag med honom sonen Karl Gustaf Hilding, född d. 18/2 1911, och dottern Margit Sofia, född d. 7/6 1913.
I september 1912 lämnade mig min man och har sedan dess ej låtit höra av sig, varför jag, som då stod utan bostad flyttade till min gamle far, bosatt i Sälna, Skånella socken. Min far som är sjuk sedan flera år tillbaka åtnjuter understöd av socknen, och har även jag erhållit tillfällig penningehjälp från samma håll, men hotas jag nu bliva berövad detta, enär jag ej kunnat förvärva hemortsrätt i socknen. Var jag rätteligen har hemortsrätt ligger under Överståthållarämbetets prövning.
Nu har jag emellertid blivit lovad plats i Stockholm, i vilken jag även skulle få taga min flicka med mig och på så sätt kunna draga försorg om henne, detta möjliggöres dock endast genom att min gosse omhändertages på annat håll, och på grund härav gör jag ovan ödmjuka framställning
Sälna Rosersberg d. 15 dec. 1915
Regina Johansson
Prins Carls uppfostringsinrättning startade år 1830 på initiativ av polismästare Olof af Wangqvist, som tyckte att situationen för fattiga barn i Stockholm blivit ohållbar. Den första tiden drev man ett hem för barn och ungdomar på Tjärhovsgatan 12 på Södermalm. Här fick barnen bland annat skol- och yrkesutbildning. År 1861 flyttade verksamheten till Gålö.
Verksamheten på Gålö avvecklades på 1940-talet och Gålöstiftelsen bildades. Stiftelsen finns kvar än idag (2024) och ger stöd åt utsatta barn och ungdomar.