Handskrift.
Text
Författare: Stockholms domkapitel. Stockholms stadsarkiv

Judisk fjortonåring flyr familjen och kommer till Stockholm

Sommaren 1752 lyckas 14-årige Samuel Braun i Altona övertyga den svenska skepparen Kellberg om att få följa med på avresan till Stockholm. Braun lever i en judisk familj, men hans mormor är omvänd till kristendomen och har inspirerat den unge Samuel, som verkar tro att hans övergång till den kristna läran blir enklare om han kommer ifrån sin judiska familj, och kanske i synnerhet sin stränga styvmoder.

När Samuel Braun kommer till Sverige så kontaktar det svenska prästerskapet sina kollegor i Altona, som skickar ett brev där det intygas att den unge Braun nog har ärliga avsikter, han har inte flytt efter att ha begått brott eller liknande. I Stockholm får han bo hos Kyrkoherden Doktor Murray, och han får undervisning i Tyska skolan.

Kyrkoherde Murray är dock inte helt nöjd med Samuel Brauns beteende: "Emedlertid har dock förmerkts, at denne gåsse är af nog hårt, och derjemte ensinnigt wäsende, som hwarken på kort tid, synes kunna fatta, hwad til Christendoms kunskapen ärfordras, eller wil af egen drift beqwäma sig til något arbete, äfwen som af hans upförande kan slutas, at med dess fordna upfostring lärer warit nog slätt beskaffadt."

Stadens prästerskap skickar därför denna skrivelse till Magistraten med fråga om Samuel Braun inte kan få plats på Allmänna barnhuset. Där kan han ju dels sättas i arbete men även få undervisning.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad