Film & rörlig bild
Upphov: Svensk Filmindustri (SF). Kungliga biblioteket

Tunnelbana till Vällingby

Vällingby var den första så kallade ABC-staden. ABC stod för Arbete, Bostad, Centrum. Tanken med ABC-staden var att den skulle vara ett litet samhälle där allting som människor behöver skulle finnas och vara lättillgängligt. 

Vällingby Centrum invigdes 1954 och blev då symbolen för Folkhemstanken och framåtandan i det nya Sverige som Socialdemokraterna byggde upp. Vällingby kallades för Framtidsstaden och var allt det som de rivna gamla Klarakvarteren på nedre Norrmalm inte hade varit. I Vällingby var det ljust och fräscht och nära till naturen. Och det fanns gott om plats. Hit flyttade folk från Sveriges alla håll och kanter; från landsbygden och staden.

I det här filmklippet från den 6 april 1954 får vi se invigningen av den nya tunnelbanestationen i Vällingby. Det var många som hade samlats för att se premiärtåget rulla in på stationen och kanske även få en chans att åka med. Den nya tunnelbanesträckan gick från Kungsgatan (nuvarande Hötorget) och var planerad att gå till den ännu ofärdiga stationen i Hässelby.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad