Första bladet av 6, med gränser, kvartersnamn, tomtnummer i svart tryck på papper. Bladet innehåller även bladindelning och beskrivning av beteckningar. Pappret är gulnat.
Karta
Upphov: [oläsligt], Einar. Stockholms stadsarkiv

Registerkarta över Hässelby Villastads köping 1930-1931 i 6 blad

Registerkarta i 6 blad över Hässelby Villastads köping upprättades 1930-1931. Kartan är i skala 1:2000 och visar fastighetsgränser, tomtnummer och kvartersnamn samt gatunamn. På första bladet finns skiss över bladindelning och förklaring till beteckningar i kartan.

Med hjälp av kartan kan du se vilken beteckning fastigheterna hade i början av 1930-talet. En fastighet är avgränsat markområde som utgör fast egendom (ägs av någon) och varje fastighet har en egen beteckning. De flesta fastigheterna på kartan är så kallade stadsägor.

Stadsägornas tomtnummer står i kursiv stil och har numrerats i en serie som löper över hela området. I städer är det vanligare att varje kvarter har en egen serie tomtnummer. Sådan exempel finns också i köpingen. Tomtnumren är då understrukna, till exempel ute på Lambarön i kvarteret Sjögräset. 

Hässelby Villastads köping var en egen kommun som bildades 1926. Hässelby Villastads köping blev del av Stockholms stad år 1949. 

Fastighetsbeteckning?

En fastighetsbeteckning består oftast av ett kvartersnamn + ett tomtnummer, till exempel ”Sjögräset 4”. För stadsägor består beteckningen ofta av ett traktnamn och stadsägonummer, till exempel "Hässelby Villastads köping, stadsäga 1695" eller "Hässelby Villastad 1695". Ibland skrivs stadsägor förkortat "Stg 1695". 

Jämför registerkartor

De sex kartbladen från 1930-1931 samlades och trycktes som ett kartblad i skala 1:4000 år 1940. I den upplagan har det bland annat tillkommit kvartersnamn i den nordligaste delen av området. Du hittar trycket från 1940 under ”Mer i Stockholmskällan”.  Där finns också yngre registerkartor över Hässelby.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad