Kartan innehåller hela området och är tryckt med gränser, kvartersnamn, tomtnummer i svart på papper. Pappret är numera gulnat.
Karta
Upphov: [oläsligt], Einar. Stockholms stadsarkiv

Registerkarta över Hässelby Villastads köping 1930-1931, tryckt 1940

Registerkartan över Hässelby Villastads köping upprättades 1930-1931. Den här upplagan trycktes 1940. Kartan är i skala 1:4000 och visar hela området på ett blad. Registerkartan innehåller fastighetsgränser, tomtnummer och kvartersnamn samt gatunamn. 

Med hjälp av kartan kan du se vilken beteckning fastigheterna i området hade på 1930-talet. En fastighet är en bestämd yta mark som utgör fast egendom (ägs av någon). De flesta fastigheterna på kartan är så kallade stadsägor.

Stadsägornas tomtnummer står i kursiv stil och har numrerats i en serie som löper över hela området. I stadsplanelagt område är det vanligare att varje kvarter har sin egen serie tomtnummer. Sådan exempel finns också i köpingen. Tomtnumren är då understrukna, till exempel ute på Lambarön i kvarteret Sjögräset. 

Hässelby Villastads köping blev en egen kommun 1926. Hässelby Villastads köping blev del av Stockholms stad år 1949. 

Fastighetsbeteckning?

En fastighetsbeteckning består oftast av ett kvartersnamn + ett tomtnummer, till exempel ”Sjögräset 4”. För stadsägor består beteckningen ofta av ett traktnamn och stadsägonummer, till exempel "Hässelby Villastad, stadsäga 1695" eller "Hässelby Villastad 1695". Ibland anges bara förkortat "Stg 1695". 

Jämför registerkartor

Registerkartan över Hässelby villastads köping från 1930-1931 finns även utgiven i skala 1:2000. Den upplagan består av 6 olika blad och finns länkad under ”Mer i Stockholmskällan”. Där hittar du även yngre registerkartor över Hässelby.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad