Omslagsbild Gubbhyllan på Hasselbacken
Litteraturtips
Författare: Söderström, Göran (f. 1934). Stockholms stadsbibliotek

Gubbhyllan på Hasselbacken / Göran Söderström

Den här skriften handlar om schweizeriet Gubbhyllan. Ett schweizeri var ett kafé där även alkohol serverades. Byggnaden uppfördes år 1816 på Djurgården och nuvarande restaurangen Hasselbackens tomt. På 1960-talet flyttades huset till Skansen, där det senare blev Snus- och tändsticksmuseum.

På några få sidor får vi här veta allt om Gubbhyllan, vars historia börjar redan på 1740-talet. Då kallades den första enkla byggnaden kort och gott för Hasselbacken. Det sägs att Bellman brukade sitta under den stora eken på gården. Platsen var mycket populär bland stockholmarna och det fanns en mängd värdshus och krogar i närheten.

På 1800-talet fick Gubbhyllan sitt namn och det är ganska lätt att lista ut varför…
1852 köpte den kände krögaren Jacob Wilhelm Davidson stället. Han byggde om det gamla huset och uppförde även en ny större byggnad, restaurangen Hasselbacken. Den byggnaden drabbades av brand vid ett flertal tillfällen. Nuvarande Hasselbacken, på samma plats, stod klart år 1925.

Skriften innehåller många bilder, både foton och teckningar, samt byggnadsritningar och kartor från olika tider. 35 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad