Ljud
Upphov: Davila Eriksson, Anahi, Feldman, Margarita. Stockholms Företagsminnen

Poddserie: Företagsamma Stockholm - Drottninggatan 15, Ericsson

Lars Magnus Ericssons företag hade en blygsam start 1876 utifrån ett lån på 1000 kr. När han lämnade det år 1900 var det ett etablerat aktiebolag med 90 procent av intäkterna från utlandet. Följ med till Drottninggatan 15 där allting började.

Ericsson är idag ett av Sveriges största företag, och ett av världens främsta telekombolag. Men det började i liten skala. I en 13 kvadratmeter stor lokal på Drottninggatan 15 i Stockholm. Telefonen var då, 1876, en nymodighet. Och Lars Magnus Ericsson hade tillsammans med kompanjonen Carl Johan Andersson öppnat en mekanisk verkstad. Där började man så småningom att laga telefoner och sedan tillverka en egen variant.

Skriven och inläst av Centrum för Näringslivshistorias arkivpedagog Anahi Davila Eriksson. Inspelad och klippt av Rita Feldman, våren 2023 på Centrum för Näringslivshistoria. Arrangör: Centrum för Näringslivshistoria.

Fotograf: Lantz, Gunnar. Stockholms stadsmuseum

 

Drottninggatan 15, Ericsson

Vi står vid korsningen Jakobsbergsgatan/Drottninggatan i Stockholm på den plats där Lars Magnus Ericsson, grundaren till Telekomföretaget Ericsson, startade sin verksamhet i april 1876.

Hans tekniska nyfikenhet förde honom långt från den lilla gård i Brodda i Värmland där han var född. Han utbildade sig vid mekaniska verkstäder och smedjor i Karlstad, Stockholm Tyskland och Schweiz. Så småningom startade han egen verkstad i ett kök på 13 kvadratmeter i ett gårdshus som låg här på Drottninggatan 15.

Lars Magnus träffar den unga Hilda Simonsson och gifter sig med henne 1878. Då var han 32 år och hade haft sin egna verkstad för reparationer av verktyg i två år.

Bara en månad före bröllopet hade han för första gången kommit i kontakt med en telefon, som han fått i uppdrag att laga av den teknikintresserade fotohandlaren Numa Petersson. Apparaten hade nått Sverige i slutet av 1877 och Lars Magnus Ericsson studerade den sannolikt mycket ingående.

Alexander Graham Bell tog patent på telefonen världen över förutom i de nordiska länderna, då Sverige ansågs vara ett u-land under denna tid. Lars Magnus såg en lucka i branschen och började utveckla och förbättra apparaten. Dessutom gick Bells telefoner lätt sönder och behövde repareras ofta.

Verksamheten här på Drottninggatan 15 växte och företaget flyttade först till Jakobsbergsgatan 23B här intill och sedan, med fler anställda, till Oxtorget hösten 1877.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad