Svartvitt fotografi fotat uppifrån ner över ett arbetslag som lyfter upp en glänsande krona med rep uppför byggställningar. En man i mössa och arbetskläder står i centrum och en man i hatt och rock syns i bakgrunden.
Foto
Fotograf: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Stadshuset byggs. Arbete med de tre kronorna i Stadshustornet.

Bild från bygget av Stockholms stadshus, som pågick under åren 1912–1923. Här arbetar ett arbetslag på Stadshusbygget med att montera de tre gyllene kronorna som sitter på tornets topp.

De tre kronorna väger 70 kilo styck och är monterade på en 600 kilo tung ställning. Arbetslaget som arbetade med monteringen satte först upp ställningen, den 17 februari 1920. Dagen därpå kom kronorna på plats. Arbetet leddes av timmermännens bas Ludvig Malmström och arbetslaget fick dela på tusen kronor extra i lön för bedriften.  

Bilden ingår i Stadsmuseets fotosamling, tillsammans med många andra bilder från när Stadshuset byggdes åren 1912–1923. I Digitala Stadsmuseet finns bilderna samlade i den så kallade Stadshussamlingen. Ett urval av bilderna visas under 2023 i Stadsmuseets utställning Vi som byggde Stadshuset, som uppmärksammar 100-årsjubileet av Stadshusets invigning

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad