Svart-vit bild inifrån en verkstads-miljö med väggar och tak i trä. I bakgrunden syns pelare och kolonner utspridda på några bord. I förgrunden står en man i vit rock och arbetar med en hög spira, cirka tre gånger så hög som mannen själv.
Foto
Fotograf: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Arbete pågår i modellverkstaden på Hantverkargatan under Stadshusbygget.

Vid bygget av Stockholms stadshus arbetade smeder, stenhuggare och andra konsthantverkare med den konstnärliga utsmyckningen. På adress Hantverkargatan låg en modellverkstad där arbetet leddes av de två bröderna Aron och Gustav Sandberg, som båda var skulptörer.

I bilden ser vi en medarbetare i arbete med en av de många modellerna. Spiran på bilden placerades senare på en av fasaderna inne på Borgargården, Stadshusets stora öppna innergård.

Bilden ingår i Stadsmuseets fotosamling, tillsammans med många andra bilder från när Stadshuset byggdes åren 1912–1923. I Digitala Stadsmuseet finns bilderna samlade i den så kallade Stadshussamlingen. Ett urval av bilderna visas under 2023 i Stadsmuseets utställning Vi som byggde Stadshuset, som uppmärksammar 100-årsjubileet av Stadshusets invigning.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad