Svart-vit bild snett uppifrån över en rörig bygg-arbetsplats. I centrum syns två betongblandare och tre människor som arbetar. En av männen håller i en skottkärra.
Foto
Fotograf: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Cementarbetare i arbete vid betongblandare. Grund- och schaktningsarbeten vid Stadshusbygget.

År 1912–1913 pågick arbetet med att lägga grunden för Stockholms stadshus. Många arbetade med att lasta bort jord och stenar från tomten. När själva grunden skulle läggas arbetade hantlangare och cementarbetare i arbetslag bestående av sex till åtta män.

Som syns på bilden blandades betongen i stora så kallade tombolor. Männen som står högst upp fyller blandarna med cement, sand och stenkross. De andra i laget fyller skottkärror med den färdiga betongen och kör iväg till murarna och cementgjutarna.

Bilden ingår i Stadsmuseets fotosamling, tillsammans med många andra bilder från när Stadshuset byggdes åren 1912–1923. I Digitala Stadsmuseet finns bilderna samlade i den så kallade Stadshussamlingen. Ett urval av bilderna visas under 2023 i Stadsmuseets utställning Vi som byggde Stadshuset, som uppmärksammar 100-årsjubileet av Stadshusets invigning.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad