Svartvit bild med en murad tegelvägg som bakgrund. Till vänster står en man i svart hatt och rock. Till höger i bild syns tre förgyllda kronor, vars höjd når upp till mannens bröstkorg. De tre kronornas totala längd är längre än mannen bredvid.
Foto
Fotograf: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Förgyllaren Paul Magnusson vid Tre Kronor-utsmyckningen, framför stadshusfasaden.

De tre kronorna högst upp på Stadshusets torn har blivit en symbol för huvudstaden. Paul Magnusson hade uppdraget att förgylla kronorna, det vill säga klä in kronorna i ett tunt lager av guld.

Varje krona i utsmyckningen är drygt två meter bred och en meter hög. Tre Kronor-utsmyckningen är totalt sett cirka sju meter bred och väger drygt 800 kilo.

Vid tiden för Stadshusbygget blev Paul Magnusson invald som ledamot i stadsfullmäktige för Socialdemokraterna. Åren 1924–1929 var han invald som riksdagsledamot.

Bilden ingår i Stadsmuseets fotosamling, tillsammans med många andra bilder från när Stadshuset byggdes åren 1912–1923. I Digitala Stadsmuseet finns bilderna samlade i den så kallade Stadshussamlingen. Ett urval av bilderna visas under 2023 i Stadsmuseets utställning Vi som byggde Stadshuset, som uppmärksammar 100-årsjubileet av Stadshusets invigning.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad