I denna skrift berättar Maja Hultman, kulturhistoriker och fil dr i historia, om judisk närvaro i Stockholm sedan 1700-talet. Utgångspunkt för berättelsen är en rese-koffert med svenska nationaldräkter som packades 1787 inför ett bröllop i tyska Mecklenburg.
Historien är vindlande och tar oss sedan till Stockholm, den rör sig mellan förtryck och förföljelse och stora framgångar inom handel och ekonomi. Historiska porträtt där det förflutnas människor kommer nära vittnar om kultur, stolthet, individuella strategier och tillhörighetens betydelser.
Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar är sedan år 2000 Sveriges nationella minoriteter. Samer är även Sveriges urfolk. Denna skrift inom serien Stockholmia essä är tillkommen inom ett projekt på Stadsmuseet i Stockholm.
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Maja Hultman
Skapad
19 augusti 2022
Utgiven av
Stockholmia forskning och förlag
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
SSMB_0037508_01_
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
CC-BY-NC-ND Du får använda materialet fritt i undervisning och andra icke-kommersiella sammanhang om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Om du remixar, transformerar eller bygger vidare på materialet, får du inte distribuera det modifierade materialet. Vid frågor, kontakta det museum, bibliotek eller arkiv som har originalet i sina samlingar. Mer om Creative Commons licenser