Svart-vit bild vid vattnet. Åtta män syns i bild varav en man i dykardräkt som står halvvägs nere i vattnet. Männen runtom sitter på plankor och båtar. I bakgrunden en byggarbetsplats.
Foto
Upphov: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Grundläggning. Dykare i arbete med tornfundamenten.

I början av arbetet med Stadshuset var dykarna en viktig arbetskraft, särskilt när grunden skulle läggas för tornet. Arbetet skedde under vatten. Med hjälp av långa borrar på flottar gjordes hål för dynamit som sprängde bort ojämnheter från botten av Riddarfjärden.

Dykarna var de som skulle placera borrspetsarna på rätt plats. Deras dräkter syddes av kraftigt tyg och skorna hade blyvikter. Hjälmarna var av metall med grova syreslangar som kopplades till en handdriven luftpump på land. Den tunga och otympliga utrustningen gjorde att det var ett farligt arbete. 

Bilden ingår i Stadsmuseets fotosamling, tillsammans med många andra bilder från när Stadshuset byggdes åren 1912–1923. I Digitala Stadsmuseet finns bilderna samlade i den så kallade Stadshussamlingen. Ett urval av bilderna visas under 2023 i Stadsmuseets utställning Vi som byggde Stadshuset, som uppmärksammar 100-årsjubileet av Stadshusets invigning.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad