Ljud
Upphov: Intervju i tjänst. Stadsmuseet i Stockholm

Intervju från 1975 med springpojken Fredrik Ahnström om Stadhusbygget

Här hör du Fredrik Ahnström (1904–1977) berätta om sin tid på Stadshusbygget, som pågick mellan 1911-1923. Han arbetade som springpojke på Stadshusnämndens ritkontor från att han var 14 år. Fredrik intervjuades av Stadsmuseet vid tre tillfällen under 1975.

Fredrik föddes i Klarakvarteren i Stockholm 1904. I intervjun berättar han om hur värvningen till Stadshusbygget gick till - han blev stoppad av en karl på gatan när han var ute och sprang ärenden för Centraltryckeriet, där han redan jobbade som springpojke. Det visade sig vara expeditionsföreståndaren på Stadshusnämndens ritkontor som stoppat Fredrik, och dit fick han fick komma dagen efter och göra ett handstilsprov.

Som springpojke fick han bland annat mäta och skissa upp saker till arkitekterna. Ofta handlade jobbet om att leta rätt på personer på det stora bygget.

”Bud var inte så mycket. Men jag fick springa. Måste man ha tag i målarkontrollanten, någon av basarna, då fick jag gå ner och försöka få tag på dom i Stadshuset. Målarna till exempel dom kunde vara över hela huset. Men då gick jag ner på borggården, så vissla jag den där signalen (visslar) - då stack det ut en målare i vartenda fönster. ”Har ni sett Wagner där uppe?” Ja han är här! Sen fick man gå ner efter till exempel verkmästaren. Det fanns ju inte telefoner eller nånting.”

I intervju berättar Fredrik både om sig själv och delar med sig av anekdoter från Stadshusbygget, till exempel om potatis i källaren under Blå hallen och hur de fångade råttor.

Om intervjun och Vi som byggde Stadshuset

Ljudfilen är 10 minuter och 7 sekunder lång och består av ihopklippta utdrag ur flera längre intervjuer.  Intervjun är en av 25 som genomfördes åren 1975–1976 av Stadsmuseets medarbetare Mats Hellspong och Svante Svahnström. Alla intervjuer i sin helhet finns i Stadsmuseets samlingar.

Berättelsen ingår i Stadsmuseets utställning Vi som byggde Stadshuset (2023), som uppmärksammar 100-årsjubileet av Stadshusets invigning. Stadshuset byggdes mellan åren 1911–1923.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad